Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-07-03 23:14

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/se-mer-fem-andra-filmer-om-svartas-liv-och-historia-i-usa/

Film

Se mer. Fem andra filmer om svartas liv och historia i USA

”BlacKkKlansman”
”BlacKkKlansman”

Helena Lindblad väljer fem sevärda filmer som skildrar svartas liv och kamp mot diskriminering i dagens USA.

”BlacKkKlansman” (2018)

Regi: Spike Lee

Roande historielektion som återberättar den osannolika historien om hur en svart polisman infiltrerade Ku klux klan på 70-talet. Lees känsla för tajmning är inte bara politisk utan också estetisk. John David Washington är ett fynd i rollen som pionjärpolis som övertygar vita chefer om att han ska få bli undercoveragent.

 

Jodie Turner-Smith i ”Queen and Slim”.
Jodie Turner-Smith i ”Queen and Slim”. Foto: Alamy

”Queen and Slim” (2020)

Regi: Melina Matsoukas

Stillsamt och sorgtyngt flyktdrama om ett par som knappt känner varandra men som flyr tillsammans efter ett dramatiskt möte med polisen. Daniel Kaluuya och Jodie Turner-Smith återfinns i huvudrollerna. För filmens manus svarar skådespelaren och manusförfattaren Lena Waithe, som tidigare bland annat har skrivit tv-serien ”The Chi”.

 

”Selma”.
”Selma”. Foto: Paramount Pictures/Splash News

”Selma” (2015)

Regi: Ava DuVernay

Oväntat personlig historia om hur Martin Luther King och hans anhängare skrev historia i Selma, Alabama. Med hjälp av fredliga marscher kämpade de för att lagen om lika ­rösträtt för alla i USA skulle gälla i verkligheten och inte bara på papperet. David Oyelowo gör en majestätisk tolkning av den vältaliga pastorn som blev en så stark symbol.

 

”Black and blue”.
”Black and blue”. Foto: Viaplay

”Black and blue” (2019)

Regi: Deon Taylor

Naomie Harris (”Skyfall”, ”Moonlight”) spelar en nyutexaminerad polis i New Orleans som hamnar i korselden mellan diskriminerande kollegor och hårdföra droghandlare. En våldsam och rakknivsvass thriller om en yrkeskvinna som hamnar i en djup identitetskris när jobbet kräver stora uppoffringar och svårbemästrade lojaliteter. 

 

”The Black Power Mixtape 1967-1975”.
”The Black Power Mixtape 1967-1975”.

”The Black Power Mixtape 1967-1975” (2011)

Regi: Göran Hugo Olsson

Imponerande arkivfilm om den amerikanska medborgarrättsrörelsens språng under åtta minst sagt explosiva år. En djupdykning i främst svenska tv-arkiv som år från år skildrar utvecklingen mot alltmer militanta uttryck för de svartas kamp. Stokely Carmichael, Angela Davis, Martin Luther King och Louis Farrakhan är några av huvudpersonerna.

Läs mer: Filmklassikern ”I nattens hetta” bränner fortfarande  

Ämnen i artikeln

Rasism
Film
USA

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt