Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Kultur

Sean Spicer hos Jimmy Kimmel: ”Den fria pressen är livsviktig för vår demokrati”

Donald Trumps före detta presstalesperson gjorde i natt sitt första framträdande efter avhoppet. I pratshowen Jimmy Kimmel nyanserade han Trumps skoningslösa mediekritik, pressades om presidentens syn på fakta och förklarade varför Anthony Scaramucci fick honom att lämna jobbet.

Sean Spicers karriär i vita huset var en turbulent sådan: första arbetsdagen som pressekreterare blev han hånad i samband med sitt uttalande om besöksiffrorna för Trumps presidentinvigning. Bergochdalbanan fortsatte fram till att han slutligen hoppade av posten när den kontroversiella Anthony Scaramucci blev kommunikationschef.

Läs mer: Spicer sågar SNL:s porträtt

Nu ger Spicer sin, något tillbakahållna, version av historien. Hans framträdande i nattens Jimmy Kimmel-avsnitt fokuserade till stor del på Trumpadministrationens förhållande till journalistkåren. Spicer tonade ner presidentens hårda ton något, men höll fast vid en vass kritik av de journalister som bevakat administrationen.

— Jag tror att den fria pressen är livsviktig för vår demokrati. Men det är ett stort ansvar för presskåren, och de måste ta det ansvaret när de går över gränsen.

— Jag har aldrig sett en grupp människor som skyddar sig själva så mycket som Vita husets presskår. De har inte en enda gång, vad jag vet, sagt till någon kollega som gått över gränsen med sin story. De har alltid en ursäkt och visar aldrig några skuldkänslor.

Spicer återkom flera gånger till åsikten att journalisterna själva bär ett ansvar för de kärva relationerna mellan pressen och presidenten. Samtidigt efterfrågade han en ”omstart” och bedyrade att hans efterträdare Sarah Huckabee Sanders arbetar för en mer ”konstruktiv dialog”.

Utöver frågorna om journalistkåren blev Spicer också pressad om sitt felaktiga påstående att Trumps presidentinvigning var den mest välbesökta någonsin. Efter nervösa skratt hintade han om hur processen bakom uttalandet gått till, men fortsatte att försvara sitt – och Trumps – agerande.

— Ditt jobb som pressekreterare är att representera presidenten. Att artikulera hans politiska visioner och de ämnen han bryr sig om. Huruvida du håller med eller inte är inte relevant. Jobbet är att ge honom råd, och han lyssnade alltid på dem, men i slutändan är det han som är president.

Spicer sade att ”olika fakta kan leda till olika åsikter”, men besvarade också frågan genom att än en gång vrida fokuset mot medierna.

— Trump vann trots allt valet. Många medier försöker konstant att underminera giltigheten i hans presidentskap. Jag tror man måste se saken från det perspektivet ibland.

Slutligen utvecklade han anledningen bakom sitt plötsliga avhopp från Vita huset. Han betonade att han är vän med Anthony Scaramucci sedan lång tid tillbaka och att fejden med honom enbart beror på att Scaramucci ”inte hade kvalifikationerna”. Angående den kontroversiella dåvarande kommunikationschefens uttalande i tidningen The New Yorker avslutade Spicer:

— Jag tycker inte att det är rätt att gotta sig i andras problem, men jag tycker att artikeln bevisade min poäng.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.