Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Kultur

SEB köper konst för miljoner

Konstnären Jockum Nordström och konstbrodösen Anna Eriksson framför textilverket ”Pengarna på banken”.”
Konstnären Jockum Nordström och konstbrodösen Anna Eriksson framför textilverket ”Pengarna på banken”.” Foto: Beatrice Lundborg

Miljonbelopp investeras när svenska storföretag sneglar mot samtida konst för att berika sina innehav. Senast i raden är banken SEB som lagt nära 50 miljoner kronor på samlingen i det nya kontorskomplexet.

Jockum Nordström flyttar sig ivrigt fram och tillbaka mellan den främre stolsraden och det nittio kvadratmeter stora draperiet. Konstnärens nya textilverk, ”Pengarna på banken”, rör sig i en återhållsam färgskala: grönt, gult, tegelrött, skitigt vitt. Det är en bild bestående tre abstrakta och djupa scenografier som tagna ur ett och samma teaterstycke.

– Jag ville att det skulle kännas just som en teaterscen. Jag vara orolig för att det blev för illustrativt och tråkigt – men det ser lekfullt ut trots att det finns en stelhet i miljön, säger Jockum Nordström.

Verket är skapat i samarbete med Handarbetets vänner. Många tygstycken är av ull och har sytts och färgats för hand. Sömmarna är synliga och skuggorna förstärker djupet. Konstbrodösen Anna Eriksson beskriver hantverket som att ”lägga ett pussel”.

– Vi ville göra något som blev mer än bara bilden. När vi tolkar skissen ska allt synas mer i textilen. Vi har försökt nå fram till det Jockum vill, till den klippta och djupa känslan, säger Anna Eriksson.

Draperiet pryder främre delen av hörsalen i SEB:s nya kontorskomplex i Arenastaden i Stockholm. I samband med att banken genomför en flytt (bort från tidigare lokaler på Sergels torg och i Rissne) har man också genomgått en transformation i sitt konstinnehav. Stora delar av den äldre, klassiska konsten har sålts av. Intäkterna, nära 50 miljoner kronor, har använts för att införskaffa samtida konst.

De tre huskropparna har olika teman: urbant, porträtt och Moder jord, konstsamlingen har ett nordiskt fokus. Bland annat har man en samling med tio av Sveriges främsta kvinnliga konstnärer genom tiderna: till exempel Julia Beck, Hilma af Klint, Sigrid Hjertén, Agnes Cleve och Vera Nilsson.

– Vi har en lång tradition av konstinnehav men det har varit speciellt för oss att göra satsningen. Här kommer konsten både att finnas på publika ytor, men också i områden där det bara rör sig medarbetare, säger Viveka Hirdman-Ryrberg, som ansvarat för konstprojektet på SEB.

Storföretagens övergång från klassisk till mer samtida konst har märkts under flera år. Klassisk konst, ofta inköpt under 1900-talet, har så sakteliga sålts av. Michael Storåkers är ordförande för galleri- och konstrådgivningsföretaget CFHill, som hjälpt SEB med konstinköpen, säger att företag som Astra Zeneca, Swedbank, Marabou och SEB är några av dem som tagit det här steget.

– Företagen borstar nu bort dammet och byter ut guldramarna mot nutida konst som i stället är en del av samtiden. I dag konkurrerar arbetsgivarna inte enbart med lön utan också med arbetsmiljö, konsten har blivit en nyckel i att erbjuda en attraktiv arbetsplats, säger Michael Storåkers.

Maria Granström, chef för private sales på Bukowskis, säger att den samtida konsten är hett eftertraktad, både bland privatpersoner och företag.

– Det följer den allmänna trenden precis som med inredningen där många företag vill ha vintage och antikviteter, säger hon.

På auktionshuset märker man också att företagens intresse för skulpturer växt i takt med att den arkitektoniska utformningen av nya kontor har förändrats. I en tid då allt fler byggnader är i glas har utrymmet för den hängda konsten minskat.

– Ofta sker förändringar när företag byter ut sin ledning, som kanske vill förnya eller sätta sin prägel, säger Maria Granström.

Niclas Forsman på Stockholm Auktionsverk säger att konstinnehavet varit en viktig del för stora företag under många år, till viss del som ett stöttande av konsten men också som en viktig estetisk faktor i kontorsmiljön. Han nämner också företagssatsningar på utställningslokaler, såsom Sven-Harrys konstmuseum och Bonniers konsthall.

– Många företag intresserar sig för samtida konst, men det är alltid ett flöde fram och tillbaka. Det handlar om en spegling av trender. Under 80-talet låg exempelvis ett stort fokus på nationalmålarna, såsom Carl Larsson, och i andra tider är samhället extra framåtblickande, säger Niclas Forsman.

Konstnären Jockum Nordström fortsätter att trampa runt på golvet framför draperiet i den stora hörsalen. Han beskriver uppdraget för arbetsplatsen som spännande – men han har irriterat sig på stolarnas gröna färger som bestämdes av arkitekterna redan före konstnärerna kom in i bilden.

– När vi inte får vara med från grunden kan det nästan kännas obehagligt och infantilt. Jag är stolt och det har varit ett jättespännande uppdrag men jag vill inte jobba för mycket med utsmyckningar. Det är ganska mycket pengar i det, men man blir lite styrd som konstnär om man gör det för mycket, säger Jockum Nordström.

”Pengarna på banken”

53-årige Jockum Nordström är en prisbelönad svensk konstnär, målare, tecknare och illustratör. Han är uppväxt i Stockholm och utbildade sig till bildlärare vid Konstfack. Hans verk finns i samlingar på en rad museum runt om i världen. 2004 valdes han in i Konstakademien.

Handarbetets vänner är ett centrum för bland annat utbildning och tillverkning av avancerade textilier och design. Föreningen grundades 1874 och huserar i dag på Djurgården i Stockholm. Förutom Anna Eriksson har också brodösen Gun Aschan arbetat med verket ”Pengarna på banken”.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.