Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Kultur

”Sekretessen är en stor utmaning”

Så här ser omslaget ut till den nya ”Millennium”-romanen ”Det som inte dödar oss”. Nu kan också en del av handlingen avslöjas i vad som sannolikt är Sveriges mest sekretessbelagda bokprojekt genom tiderna.

Professor Frans Balder, en auktoritet inom forskningen för artificiell intelligens, kontaktar Mikael Blomkvist. Balder säger att han sitter på sensationella uppgifter kring den amerikanska underrättelsetjänsten.

Det är upptakten till den fjärde boken i ”Millennium”-serien. Som bekant är det David Lagercrantz som skrivit den runt 500 sidor långa romanen.

– Jag har skrivit om Alan Turing tidigare och då kom jag in i den världen. Jag har på alla sätt försökt få in Stieg Larssons universum i berättelsen. Samtidigt måste jag sätta ett eget avtryck och då väljer jag förstås ämnen som ligger mig nära, som exempelvis AI och savanter, säger David Lagercrantz som lämnade in manus i november. Boken kommer att ges ut tidigt i höst.

– Det är en lång väntan. Men nu har det börjat komma in väldigt goda omdömen från översättare och lektörer, så jag rider på det.

Det är ett uppdrag som inte liknar något annat. Hur har du mått under den här processen?

– Pressen har varit oerhörd. Jag har haft mina låga dagar. Men jag har också haft maniska dagar där jag varit som besatt. Trycket har gjort att jag levt i det här och vaknat klockan fyra på morgonen spänd som en fiolsträng, säger David Lagercrantz.

Sekretessen kring projektet har också varit extrem. En strategisk åtgärd för att förhindra läckage har varit att operera fysiskt, snarare än digitalt. David Lagercrantz har uteslutande skrivit på en icke uppkopplad dator.

– Skriver man om Lisbeth Salander är det lätt hänt att man blir lite paranoid. Man inser vilka möjligheter det finns att hacka datorer. Det var lite bökigt. Varje gång jag behövde googla så fick jag göra det på en annan dator. Sedan har vi använt kodord. Det är som en egen liten spionvärld.

När manus har skickats till förlag i andra länder har man använt sig av bud med personligt ansvar.

– Sekretessen är en ohygglig utmaning. Det har varit mycket fysisk hantering. Manus har låsts in i hemliga gömmor och transporter har skett med hemliga väskor. Även redaktören har jobbat på en ouppkopplad dator, säger Eva Gedin, förläggare på Norstedts.

Nyligen gick Stieg Larssons sambo Eva Gabrielsson till skarpt angrepp mot den nya Millenniumboken. I en intervju med nyhetsbyrån AFP hävdade hon att det var ett ”idiotiskt val” att ge uppdraget till David Lagercrantz eftersom han inte har samma bakgrund som Stieg Larsson.

Eva Gedin säger att hon har all respekt för Gabrielssons åsikter. Samtidigt understryker hon att den nya boken är David Lagercrantz egna tolkning och en fristående del i serien.

– Det är så boken ska ses och det är vi noga med att understryka i lanseringen, säger Eva Gedin.

Det har ryktats om att Stieg Larsson som dog 2004 skulle ha efterlämnat ett påbörjat manus. Men Eva Gedin säger att hon inte känner till att något sådant utkast skulle förekomma.

– Jag som var Stiegs förläggare har bara haft tillgång till de tre manus som resulterade i de tre böcker som gavs ut. Jag har inte sett till en rad om något annat. Men vi pratade flera gånger om att han stod i begrepp att skriva flera delar. Den nya boken bygger inte på något som är efterlämnat, säger Eva Gedin.

80 miljoner exemplar sålda.

Millenniumsviten som omfattar tre deckare skrevs av författaren och journalisten Stieg Larsson.

I december 2013 hade böckerna sålts i över 80 miljoner exemplar världen över. I Sverige har de sålts i 3,6 miljoner exemplar.

Stieg Larssons plan var att ge ut tio böcker i serien, men på grund av hans plötsliga död 2004 fick projektet ett abrupt avslut.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.