Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Kultur

Serietidningar sålda för 23 miljoner kronor

Foto: AP/Heritage Auctions/Scanpix
En unik samling serietidningar har sålts för 3,5 miljoner dollar, drygt 23 miljoner kronor, på en auktion i New York. Serietidningarna, som hittades i en avliden mans källare, har fått seriesamlare att tappa hakan.

Från det att Billy Wright lade veckopengen på sin första serietidning i slutet av 1930-talet var han fast i serieträsket. Nu, mer än 70 år senare, har hans barndomssamling sålts på auktion, för betydligt större summor än en vanlig veckopeng.

Billy Wrights familj hittade seriesamlingen när de rensade ut hans källare i Virginia i USA förra året. Bland de 345 serietidningarna hittade de rariteter som Detective Comics No. 27 från 1939, där Batman dyker upp för första gången, och Action Comics No.1, som innehåller Stålmannens debut.

– Den har verkligen sin plats i historien av stora serietidningssamlingar, säger Lon Allen på auktionsfirman Heritage Auctions, till BBC.

Lon Allen säger själv att samlingen fick honom att tappa hakan, och att Billy Wright hade en känsla för att köpa rätt serietidningar vid rätt tillfälle. Och att döma av auktionens utgång på onsdagen fanns det flera samlare runt om i världen som tyckte samma sak.

Av de 345 serietidningarna i samlingen såldes 222 stycken för sammanlagt 3,5 miljoner dollar, drygt 23 miljoner kronor. Sex serietidningar passerade 100.000-dollars strecket, skriver seriesajten Bleeding Cool.

Mest pengar drog Batmans debutserie Detective Comics No. 27 in. Den såldes för 523.000 dollar, cirka 3,5 miljoner kronor, skriver Washington Post. Action Comics No. 1 från 1938 såldes för 299.000 dollar, cirka två miljoner kronor.

Samlingen satte ett rekord med All American Comics No. 16, som såldes för ett pris på 203.150 dollar, ungefär 1,3 miljoner kronor.

De flesta serietidningar från den första hälften av 1900-talet gick ett tragiskt öde till mötes. Antingen föll de offer för kriget, vanligt slitage, eller så slängdes de i soporna av oroliga föräldrar. Billy Wrights samling såg dock sällan ljuset, han ska inte ens ha nämnt för sin familj att rariteterna fanns i hans ägo. Serietidningarna ska ha legat orörda i källaren i Virginia i 17 års tid, rapporterar BBC.

Enligt experter blev samlingen ännu mer värdefull av det faktum att han köpte alla tidningar själv som liten pojke.

– Man kan se att det var en riktig samling. Någon brydde sig verkligen om serierna och höll dem i ett gott skick, säger Paul Litch, värderingsman på Certified Guaranty Company, till Washington Post.

Drygt hundra serietidningar från samlingen finns kvar, och kommer att auktioneras ut vid ett senare tillfälle. Enligt sajten Bleeding Cool förväntas de tidningarna dock dra in betydligt mindre summor.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.