Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-09-21 01:17

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/serietidningskyss-censurerad-pa-brasiliens-storsta-bokmassa/

Kultur

Serietidningskyss censurerad på Brasiliens största bokmässa

Foto: HO

RIO DE JANEIRO. Den kristna fundamentalismen har slagit till i Brasilien. I helgen tvingade Rios borgmästare landets största bokmässa att censurera seriealbumet ”Avengers – the children's crusade” eftersom det innehåller två påklädda män som kysser varandra.

Borgmästaren och pingstpastorn Marcelo Crivella anser att homosexualitet är ett »ondeskefullt beteende« och beordrade kontrollanter från kommunens enhet för allmän ordning att tvinga arrangörerna att klä in seriealbumet från 2010 i svart plast med en etikett där det stod ”Olämpligt innehåll för minderåriga”. Bokmässans arrangörer vägrade och fick en domare att upphäva borgmästarens beslut. Senare under helgen tog en annan domare borgmästaren i försvar och beordrade enheten för allmän ordning att beslagta seriealbumen.

Den domaren har tidigare sagt att ”vi kan inte förneka heterosexuella medborgare, med stöd av deras religiösa tro eller av etiska och moraliska principer, rätten att tycka att homosexualitet är ett avvikande beteende, en sjukdom, som skadar människan och samhället. Homosexualitet bör förtryckas och inte marknadsföras”.

https://twitter.com/thevalkirias/status/1170318363345727488

Brasiliens främsta youtuber, Felipe Neto med 33 miljoner följare, regerade starkt på beslutet och köpte 14.000 böcker med hbtq-tema som han delade ut gratis på bokmässan. Böckerna plastade han in i svart och satte på en etikett där det stod ”Olämpligt innehåll för bakåtsträvande, reaktionära och fördomsfulla människor”. Myndigheterna försökte beslagta böckerna, men en mänsklig kedja stoppade kontrollanterna. 

– Jag blev rörd av det starka stödet. Det visar att vi lever i mörka tider, där vi måste kämpa och visa motstånd. Om vi inte slåss nu kommer vi att betala ett mycket högt pris, sa Felipe Neto.

En av bokmässans besökare klagade på borgmästarens prioritering. Hennes åttaårige son har inte fått någon mat i skolan på flera dagar eftersom kommunen inte haft råd att köpa in gas till skolköket.

– Borgmästaren borde se över detta istället för att censurera böcker, sa Camila Helena Duarte, till nyhetssajten G1.

Även en av domarna i Högsta domstolen har reagerat på borgmästarens attityd och menar att sedan högernationalisten Jair Bolsonaro tog över Brasilien styrs staten av mörka krafter.

– En ny tid har börjat där intolerans och förtryck mot demokratins principer frodas, skriver domaren Celso de Mello till Brasiliens största dagstidning Folha de S. Paulo.

Den tidningen valde i helgen att trycka den aktuella serierutan, som visar de två kyssande männen, på halva sin första sida.