Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-04-09 04:36

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/serotonin-blir-kulturhuset-stadsteaterns-forsta-digitala-premiar/

Scen

”Serotonin” blir Kulturhuset Stadsteaterns första digitala premiär

Foto: Matilda Rahm

Nya omständigheter kräver nya grepp. Kulturhuset Stadsteatern sätter nu upp en monolog utifrån Michel Houellebecqs roman ”Serotonin”. Den filmas dock digitalt och sänds gratis med start 29 mars. Först när coronautbrottet är under kontroll ska den framföras inför publik.    

Stadsteatern monologversion av den kontroversiella franske författaren Michel Houellebecqs roman ”Serotonin” får Skandinavienpremiär i regi av Linus Tunström. Romanen är dramatiserad av Lucas Svensson. I väntan på att föreställningen – med hänsyn till smittsituationen – kan framföras på St Paul-scenen filmas den med skådespelaren Sven Ahlström framför kameran och sänds via nätet. 

Vad är det för pjäs?

– Det handlar om en man som av olika skäl äter antidepressiva mediciner och försöker hantera sina relationer till kvinnor och till sin arbetssituation, som ett slags konsult i den franska jordbruksbranschen, sammanfattar Ahlström som ser romanfiguren han gestaltar som en person till brädden fylld av längtan, ånger och hopplöshet.

Konsulten, Florent-Claude, är en dödligt deprimerad byråkrat på det franska jordbruksdepartementet som nu sagt upp sig. I stället ligger han på sin hotellsäng och röker. Det är det enda hotellet i Paris där man ännu får röka på rummet. Han har dessutom brutit upp från sin unga, japanska flickvän utan ett förklarande ord. Han hatade förvisso henne, men hade inte energi nog för att göra slut. 

Han saknar egentliga intressen eller ambitioner och kvävs samtidigt av sin egen ensamhet. Sin livsgnista håller han vid liv genom 10 milligram antidepressiva tabletter – som dock kommer att göra honom impotent.

– Som med det mesta Houellebecq skriver handlar det om kärlek i grund och botten och dessutom lite om politik, lite om Gud och en hel del om sex.

Det är dessutom en munter berättelse.

– Ja, hans figurer är ju ofta ganska muntra. Och den här killen uttrycker sig i alla fall ganska muntert – även om man förstår att han är ganska nedgången eftersom han äter starka doser av antidepressiv medicin hela tiden. 

Sven Ahlström
Sven Ahlström Foto: Karin Törnblom/TT

Linus Tunström beskriver hur Michel Houellebecq inleder sin berättelse nästan utstuderat planlöst. 

– Därefter drar han åt skruvarna mer och mer och till slut kapitulerar han inför kärlekens absoluta väsen. Samtidigt erkänner han att han slösat bort den, på grund av ”illusionen om de oändliga möjligheterna, idéer som ligger i tiden som vi låtit oss formas och förstöras av”, tillägger han.

– Därmed har han slösat bort sitt liv och kanske till och med Guds nåd, då rinner tårarna i mina ögon, säger regissören som tycker att ”Serotonin” är Houellebecqs starkaste roman. 

Vad blir den stora utmaningen för dig som skådespelare i att spela teater för en filmkamera?

– Det här blir ett slags hopsnickrad livetv-teater, på det viset är ju repetitionsarbetet på många sätt detsamma som vid en traditionell scenversion, svarar Sven Ahlström.

– Men det är ju samtidigt olika saker att kommunicera med en filmkamera och med en publik. Kameror ger ju inga svar eller reaktioner ifrån sig (skratt). Man får tänka om lite.

Premiären av ”Serotonin” sker söndagen den 29 mars klockan 19.00, den ses via Kulturhuset Stadsteaterns hemsida. Där finns den tillgänglig fram till att scenversionen kan spelas inför publiken. 

– Premiären är en gåva till alla i detta speciella läge som råder. Kulturhuset Stadsteatern ska finnas för vår publik, där vår publik finns – och just nu är det inte i våra teaterhus. Tills dess att vi kan ses där igen provar vi oss fram tillsammans, kommenterar teaterchefen Maria Sid satsningen. 

Michel Houellebecq (född 1958) är en av Frankrikes främsta – och mest kontroversiella – författare. ”Serotonin”, hans senaste roman på svenska, utkom i oktober 2019.

Läs mer: 

Här är förslaget på krisåtgärder för Kultursverige

Hanna Fahl: Vad kommer att prägla Generation corona?