Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-02-23 15:27

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/sex-dn-fotografer-har-chans-att-vinna-arets-bild/

Greta Thunberg i indianreservatet Standing Rock där hon förärades lakota-namnet “The woman who came from the heavens.” Efter mötet blev hon porträtterad av Shane Balkowitsch med samma teknik som indianhövdingarna fotograferades på 1800-talet.
Kultur

Sex DN-fotografer har chans att vinna Årets bild

Sex av DN:s fotografer har blivit nominerade till fototävlingen Årets bild. I mars avslöjas vilka priser de har vunnit – och för vilka bilder.
– Årets bild samlar de bästa bildjournalisterna vi har i Sverige och att vara utvald bland dem betyder mycket för mig, säger DN-fotografen Lotta Härdelin.

I årets upplaga av fototävlingen Årets bild har sex fotografer från DN nominerats. I nuläget vet inte fotograferna vilket pris de kommer att tilldelas eftersom tävlingen innebär flera klasser och priskategorier. Fotograferna som nominerats har därmed chans att vinna flera priser.

Klimataktivisterna i Düren, Tyskland, har beslutat sig för rädda de uråldriga träden. Den anonyme mannen ockuperar Hambachskogen för att förhindra expansion av en brunkolsgruva.
Klimataktivisterna i Düren, Tyskland, har beslutat sig för rädda de uråldriga träden. Den anonyme mannen ockuperar Hambachskogen för att förhindra expansion av en brunkolsgruva. Foto: Lotta Härdelin

Ali Lorestani, som praktiserade på Dagens Nyheter under hösten, är nominerad i tävlingen. 

– Jag är så glad, jag har kämpat mycket för att hitta min plats i yrket sedan jag kom till Sverige. Det här ger mig ytterligare energi att kämpa vidare, säger han. 

Förra året nominerades fem av DN:s fotografer som sedan fick dela på tio priser under galakvällen, och Paul Hansen tilldelades för nionde gången priset som årets fotograf. 

Ebolasjuka Timothe Muhindo Mutsiras sista färd. Begravningsplatsen ligger en halvtimmas skumpig resa utanför Beni i Kongo. Hundratals människor har samlats för att ta farväl och många gråter högt.
Ebolasjuka Timothe Muhindo Mutsiras sista färd. Begravningsplatsen ligger en halvtimmas skumpig resa utanför Beni i Kongo. Hundratals människor har samlats för att ta farväl och många gråter högt. Foto: Paul Hansen

Lotta Härdelin, fotograf DN, är också nominerad i årets tävling.

– Årets bild samlar de bästa bildjournalisterna vi har i Sverige och att vara utvald bland dem betyder mycket för mig. Mitt bildspråk är fortfarande under utveckling, så det känns kul att få knipa ett pris bland alla andra formsäkra visuella berättare. 

Den 21 mars hålls prisutdelningen i Helsingborg och först då får de de nominerade fotograferna veta med vilka bilder, och vilka pris, de vunnit. 

Totalt har 30 fotografer nominerats i 17 olika tävlingsklasser.

Under våren kommer vinnarbilderna visas för allmänheten på Galleri Kontrast i Stockholm. 

Jonas Lindkvist har fotograferat Sveriges bästa längdhoppare under SM-finalen i längdhopp i Karlstad. Här Fredrik Samuelsson, Hässelby, som tävlar i både tiokamp och längdhopp.
Jonas Lindkvist har fotograferat Sveriges bästa längdhoppare under SM-finalen i längdhopp i Karlstad. Här Fredrik Samuelsson, Hässelby, som tävlar i både tiokamp och längdhopp. Foto: Jonas Lindkvist

De nominerade fotograferna är:

Ali Lorestani, Nordens Fotoskola/Dagens Nyheter
Anders Deros, Deros Bild
Andreas Bardell, Aftonbladet
Anette Nantell, Dagens Nyheter
Björn Larsson Roswall, Exponera
Daniel Nilsson, Frilans
Izabelle Nordfjell, Frilans/Hemmets Journal
Joel Marklund, Bildbyrån,
Jonas Lindkvist, Dagens Nyheter
Karl-Göran Zahedi Fougstedt, frilans,
Lina Larsson, Nordens Fotoskola
Lotta Härdelin, Dagens Nyheter
Magnus Wennman, Aftonbladet
Matilda Ahlberg, Frilans
Max Modén, Frilans
Meli Petersson Ellafi, Göteborgsposten
Mikael Eriksson, SVT
Niclas Hammarström, Expressen,
Niklas Berglund, SVT
Paul Hansen, Dagens Nyheter
Peter Holgersson, Frilans/Bildbyrån
Peter Wixtröm, Aftonbladet
Pontus Lundahl, TT Nyhetsbyrån
Petter Arvidson, Bildbyrån
Robin Aron, Göteborgsposten
Robert Eriksson, Jönköpingsposten
Roger Larsson, Hallandsposten
Roger Turesson, Dagens Nyheter
Svetlana Panourova Jansson, Nordens Fotoskola
Vanni Jung Ståhle, Nordens Fotoskola

Timman är sen på den hemliga transklubben Escualita nära Place de la Clichy i Paris. Tröttheten smygande och någon annan har haft större lycka än Christelle den här majkvällen.
Timman är sen på den hemliga transklubben Escualita nära Place de la Clichy i Paris. Tröttheten smygande och någon annan har haft större lycka än Christelle den här majkvällen. Foto: Anette Nantell

 

Bild 1 av 4 Klimataktivisterna i Düren, Tyskland, har beslutat sig för rädda de uråldriga träden. Den anonyme mannen ockuperar Hambachskogen för att förhindra expansion av en brunkolsgruva.
Foto: Lotta Härdelin
Bild 2 av 4 Ebolasjuka Timothe Muhindo Mutsiras sista färd. Begravningsplatsen ligger en halvtimmas skumpig resa utanför Beni i Kongo. Hundratals människor har samlats för att ta farväl och många gråter högt.
Foto: Paul Hansen
Bild 3 av 4 Jonas Lindkvist har fotograferat Sveriges bästa längdhoppare under SM-finalen i längdhopp i Karlstad. Här Fredrik Samuelsson, Hässelby, som tävlar i både tiokamp och längdhopp.
Foto: Jonas Lindkvist
Bild 4 av 4 Timman är sen på den hemliga transklubben Escualita nära Place de la Clichy i Paris. Tröttheten smygande och någon annan har haft större lycka än Christelle den här majkvällen.
Foto: Anette Nantell