Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-02-18 05:20

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/sex-grammychanser-for-linkopingsmusikerna-i-natt-egentligen-helt-barockt/

Kultur

Sex Grammychanser för Linköpingsmusikerna i natt: ”Egentligen helt barockt”

Tobias Forge är frontman i Ghost under scenkaraktären Cardinal Copia. Foto: Ralph Arvesen/TT

Grammygalan natten till måndag kan innebära storslam för Linköping. Både Ludwig Göransson och Ghost-frontmannen Tobias Forge kommer från staden – och samlar tillsammans sex vinstchanser.

– Det är givetvis vansinnigt roligt, säger Tobias Forge till DN.

Hugo Lindkvist
Rätta artikel

Galasäsongen är inne i sitt mest intensiva skede och på söndag äger den 61:a upplagan av amerikanska Grammygalan rum i Los Angeles. 

De svenska vinstchanserna är sammanlagt sex till antalet: kompositören och producenten Ludwig Göransson kan vinna i fyra kategorier, dels för musiken till filmen ”Black Panther”‚ dels för arbetet med hiphop-projektet Childish Gambino.

Samtidigt har rockbandet Ghost åter chans att prisas. För tre år sedan belönades man med en statyett för det årets metallåt. Nu har man chans på både årets rockalbum och årets rocklåt. 

– Det är givetvis vansinnigt roligt, säger Ghost-frontmannen Tobias Forge när DN når honom på telefon i belgiska Antwerpen, där bandet gör stopp under sin pågående turné.

– Redan för några år sedan var det häftigt att vara nominerad och dessutom vinna. Konkurrensen var hård redan då, men i rockkategorin är den ännu värre. Nu har vi lite tur att det inte är Coldplay och Foo Fighters som också är nominerade, säger Tobias Forge.

Läs mer: Ludwig Göransson ligger bakom Childish Gambinos monsterhit

De svenska bidragen under galan har bakgrunden gemensamt: båda är bördiga från Linköping, något som i veckan också uppmärksammades av inflytelserika branschtidningen Billboard. 

– Om vi skulle spola tillbaka tiden och titta på situationen så skulle det egentligen vara helt barockt. Sex nomineringar för artister från Linköping är rätt fett, säger Tobias Forge.

– Det har gått så vansinnigt bra för Ludwig. Han jobbar otroligt hårt och gör bra grejer. Jag är väldigt stolt som svensk, och över att vara född i Linköping, att det har gått så bra för honom.

Nomineringen i kategorin får årets rockalbum får Ghost för ”Prequelle”, som släpptes i somras. Tobias Forge beskrev den i en DN-intervju då som en ”överlevnadsskiva”, något som behövdes för att han skulle ta sig framåt ”både artistiskt och som individ”.

Efter den första tiden på turné har Tobias Forge redan utstakade planer för framtiden. Fram till årsskiftet är schemat fullbokat, bland annat väntar om några veckor en spelning i Globen och i sommar en rad konserter tillsammans med Metallica.

Därefter, i början av 2020, startar inspelningarna av nästa album, berättar Tobias Forge.

– Eftersom allt är uppbokat fram till slutet av året känns tiden fram till dess att jag står i studion igen ganska kort, säger han, som tror att den bibehållna populariteten för bandet delvis beror på att man inte växt fram som del av någon trend:

– Det i kombination med den bistra sanningen att många av de största banden lägger av eller dör. Vi har fått möjlighet att visa musklerna och spela på stora festivaler runt om i världen. Om något skulle åt pipan, då tror jag inte att vi helt förpassas i bakvattnet, säger Forge.

Han tänker efter och tillägger:

– Eller vad fan, jag vet inte. Jag försöker bara göra så mycket jag kan, så länge möjligheten finns. Sedan kommer det en dag när jag får sitta och undra, det går aldrig spikrakt och inget är heligt.