Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-04-09 16:26

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/sf-anytime-slapper-biofilmer-for-stromning/

Film

SF Anytime släpper biofilmer för strömning

Elisabeth Moss i ”Invisible man”.
Elisabeth Moss i ”Invisible man”. Foto: Alamy

Hyrfilmstjänsten SF Anytime meddelar att man släpper bioaktuella filmer på sin strömningstjänst redan nu. 

På fredag den 20 mars släpps filmbolaget Universals filmer på strömning, som Jane Austen-filmatiseringen ”Emma”, skräckfilmen ”Invisible man” och thrillern ”The hunt”. Barnfilmen ”Troll 2: Världsturnén” släpps senare. 

Men det lär komma fler. I ett pressmeddelande skriver SF Anytime att ”Flera andra filmbolag, både svenska och utländska, är i startgroparna med liknade satsningar för att möta de fallande publiksiffrorna på biograferna.”

Efter Filmstadens begränsningar av publikantalet till max 100 personer per salong och allmänt krympande biljettintäkter på grund av rädsla för coronavirsuet, har det på sistone förts diskussioner om att filmer på biorepertoaren ska gå att strömma hemifrån redan nu. 

Vanligtvis finns ett tidsfönster på cirka ett halvår innan så sker, för att filmen ska hinna dra in pengar på bio. I en intervju med DN förra veckan sa filmbolaget Triarts vd Eva Esseen:

– Det är en bra idé, men den tar också både tid och kostar pengar. Biografägarna kommer då att vara förlorarna, men även distributörerna, eftersom intäkterna på bio är större än på strömning. Men skulle biograferna behöva stängas långsiktigt så är det nödvändigt att titta på andra alternativ för att alls få ut filmerna.

Läs mer

Smittorädslan riskerar att slå hårt mot svensk film