Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-12-18 12:20

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/shane-macgowan-godkanner-censur-av-sin-julklassiker/

Kultur

Shane MacGowan godkänner censur av sin julklassiker

Shane Mc Gowan
Shane Mc Gowan Foto: Jazz Archiv Hamburg

Låtskrivaren Shane MacGowan motsätter sig inte att hans och The Pogues klassiska jullåt ”Fairytale of New York” censureras. I texten används det nedsättande slangordet ”faggot”. Något som väckt kontrovers i många år. 

Georg Cederskog
Rätta artikel

MacGowan säger att han är ”helt ok” med att ordet censureras när låten, som skrevs 1987, spelas i radio eller andra offentliga sammanhang, rapporterar brittiska Independent. Hans uttalande har föregåtts av nyväckt kritik mot ordet som sjungs av MacGowans duettpartner Kirsty MacColl i låten. 

Den här gången kommer kritiken bland annat från två programledare i brittiska Virgin Media Televisions ”The tonight show”. I ett tweet skriver Stephen Byrne om sin motvilja för det förnedrande ordet. Han beskriver hur han upplevt att höra jullåten på en klubb: ”Jag stod i ett rum med 200 människor som med glädje skrek och hurrade för ett ord som har använts för att få mig att känna mig som en outsider .”

Försvarare av irländske Shane MacGowans låttext har tidigare försökt försvara ordvalet i sången med att det är ett traditionellt irländsk ord för en lat person. Shane MacGowan avvisar nu dock detta. Han klargör att han använde ordet i sin text för att det passade Kirsty MacColls karaktär i låten och i den video som senare spelades in.

– Det är inte meningen att hon ska vara en trevlig person, eller ens en hälsosam. Hon är en otursdrabbad kvinna från en generation och en särskild tid i historien, hon är desperat, säger han.

– Hennes dialog utifrån detta är så korrekt som jag kunde åstadkomma, men det är inte meningen att hon ska förolämpa någon. Hon ska bara vara autentisk- alla karaktärer i sånger och berättelser är inte några änglar, eller ens anständiga, betonar Shane MacGowan.