Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Kultur

Siewert Öholm till attack mot Gina Dirawi

Siwert Öholm.
Siwert Öholm.

Den före detta SVT-profilen Siewert Öholm går till angrepp mot programledaren Gina Dirawi och SVT i en kritisk krönika om Melodifestivalen.

I krönikan, publicerad i den kristna tidningen Världen i dag, kritiserar Öholm den hyllningslåt som framfördes i helgens Melodifestival av Gina Dirawi och Charlotte Perrelli, i vilken det nämndes att Dirawi har rötter i Palestina. Öholm har också synpunkter på att Dirawi i julas presenterades som SVT:s första ”muslimska julvärd”.

Räcker det inte med att hon är extremt skicklig, frågar sig Öholm, och skriver vidare att han får kallsvettningar av att SVT ”anser sig ha rätt eller skyldighet att driva en politisk indoktrineringskamp och vulgär etikprotest”.

Han lyfter frågan om en förebilds ansvar: ”Innebär förebild i SVT också rätten att vara propagandist och uttalad part i olika politiska frågor och konflikter. Frågan blir då vad som händer med integriteten för SVT och SR, liksom med integriteten för Gina Dirawi själv och hennes egen yrkesroll och ambition.”

Melodifestivalens exekutiva producent Christer Björkman får också en känga, som Öholm anser driva ett ”privat normkrig, betalt av tittarnas licenspengar”. Dags att lägga ner Melodifestivalen, avslutar han sin krönika.

Till Expressen säger SVT att man inte vill bemöta angrepp på personalen men är stolta över Melodifestivalen och Gina Dirawis insatser.

Det är inte första gången Siewert Öholm har åsikter om Melodifestivalen. 2003 kritiserade han tävlingen för att ”manifestera paret Gardells sexuella läggning” (Jonas Gardell och Mark Levengood ledde tävlingen). Öholm blev nyligen porträtterad i SVT-dokumentären ”Siewert och sågklingan” som främst fokuserar på hårdrocksdebatten som rasade på 1980-talet efter att Öholm fördömt musikgenren i debattprogrammet ”Svar direkt”.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.