Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Kultur

Siljas styrelse: ”Förtroendet har påverkats”

00:59. Underhållare på Tallink Silja går utan betalning. Fakturor på 1,9 miljoner har enligt uppgift inte betalats ut. Hör musikernas dolda inspelning.

Efter DN:s granskning av Tallink Siljas nöjesarrangemang säger nu styrelseordförande Kadri Land att bolagets förtroende för de ansvariga cheferna har påverkats.

I förra veckan avslöjade DN att artister som uppträtt på Tallink Siljas fartyg har blivit utan avtalad ersättning. Enbart under 2016 uppger sig 70 personer sakna betalning till ett värde av 1,9 miljoner från det arrangörsbolag som rederiet anlitat. Enligt uppgift till DN hade scenarbetare problem med att få ut sin betalning redan 2013. Tallink Siljas ledning ska då ha blivit informerad.

Nu säger bolagets styrelseordförande, Kadri Land, att hon håller fast vid vd:n Marcus Risbergs linje: ansvaret ligger hos det arrangörsbolag som Tallink Silja har anlitat.

— Efteråt är vi alla väldigt kloka. Vem ska man anlita och inte? Det går att diskutera – bedömde vi rätt? Men vi betalade det här arrangörsbolaget som vi skulle, säger Kadri Land.

Kadri Land, arkivbild.
Kadri Land, arkivbild. Foto: Bea Tigerhielm / XP / TT

Hon säger också att Tallink Silja nu har ändrat inställning till de företag de anlitar.

— Om det händer en gång börjar man kolla mycket mer noggrant vilka det är som erbjuder en tjänster. Man litar inte längre på människor på samma sätt.

Har ert förtroende för vd:n och den ansvariga chefen påverkats?

— Absolut. Utan tvekan. De borde ha vetat om detta tidigare.

Kommer de fortsätta arbeta på sina nuvarande positioner?

— Vi i styrelsen har inte hunnit diskutera det.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.