Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-02-22 18:23

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/silvana-imam-jag-har-jobbat-extremt-hart-for-att-ta-mig-hit/

Kultur

Silvana Imam: Jag har jobbat extremt hårt för att ta mig hit

Silvana Imam släpper sitt tredje album ” Helig moder”. Foto: Magnus Hallgren

Silvana Imam är en av Sveriges största rapartister, men på sitt tredje album ”Helig moder” sjunger hon också. Det är ett av flera steg in på oprövad mark. Skivan ges ut på eget bolag och snart ska hon hålla sitt första Ted talk.

Mohamed Yussuf
Rätta artikel

Silvana Imams ”Naturkraft” från 2016 beskrevs som hennes dittills mest personliga album. Redan i första låten hade hon hunnit beröra ämnen som utanförskap, faderns tidigare homofobi samt hur hon ”målar regnbågsfärger över Sverige”. 

På ett av skivans spår delade hon utrymmet med flickvännen tillika artisten Beatrice Eli. En annan låt var en renodlad kärleksförklaring till hennes systerdotter. Dessutom medverkade Silvana Imams föräldrar på var sitt spår, med texter lästa på deras modersmål – litauiska respektive arabiska. 

På hennes tredje fullängdsalbum ”Helig moder” visar den 32-åriga rapparen prov på en ny sorts sårbarhet – genom att sjunga. 

– Första gången jag gjorde det kändes det riktigt läskigt, säger hon. Men jag kände att jag verkligen ville testa. Jag är en väldigt melodiös person och jag saknade det i min musik. Melodierna öppnar upp en ny värld för mig. Nu har jag en större plattform att skapa på. 

”Jag har jobbat extremt hårt för att ta mig hit, och på vägen har jag lärt mig att hantera de situationer som uppstår. Om min musik resonerar med dig, då får den göra det. Om inte, så får det vara så”, säger Silvana Imam. Foto: Magnus Hallgren

Silvana Imam blev ett namn för de breda massorna i samband med en antirasistisk demonstration i Stockholmsförorten Kärrtorp i slutet av 2013. Tillsammans med kollegorna i hiphopkollektivet RMH uppträdde hon inför 16.000 demonstranter, iklädd en svart skinnjacka där ”SD” stod överstruket på ryggen. 

Det tydliga ställningstagandet gjorde henne till en måltavla för partiets sympatisörer. Samtidigt blev hon en förgrundsfigur för antirasister, feminister och hbtq-aktivister runt om i landet. 

Kort därefter släppte hon två ep, och fick Musikförläggarnas pris som årets textförfattare. På det följde P3 Gulds publikpris Guldmicken samt en Grammis för årets artist. Men framgångarna kom med ett pris. 

– Jag var helt utmattad. Jag kände: ”Wow, jag har verkligen blivit den här symbolen” och jag kunde inte hantera det. Jag kände en press att hela tiden prestera. Jag visste inte hur jag skulle få ut mitt budskap utan att det tärde på mig. Och mycket av det handlade ju om att jag var en rookie, en nykomling, säger hon och fortsätter:

– Jag känner inte så längre. Jag har jobbat extremt hårt för att ta mig hit, och på vägen har jag lärt mig att hantera de situationer som uppstår. Om min musik resonerar med dig, då får den göra det. Om inte, så får det vara så. 

I mitten av 2017 avvecklade kollektivet och managementbolaget RMH sin verksamhet. Konstellationen innehöll förutom Silvana Imam även hyllade artister som Adam Tensta, Erik Lundin och Cherrie. Kort därefter återuppstod gruppen i en ny kostym: Trans94. 

Drygt ett år senare kom nyheten att Silvana Imam, Erik Lundin och Cherrie ställde in sin gemensamma höstturné samtidigt som de bröt allt samarbete med managern för Trans94. ”Inga fler kommentarer kommer att ges”, stod det i pressmeddelandet från artisterna.

– Jag kände att jag inte fick ut mer av den här personen, säger hon. Hela min historia, all min kamp, har grundat sig i att nå frihet. När målet för den här personen är makt och inte frihet, då är det ett problem. Då är det bara att separera sig själv från den personen. 

Silvana Imam. Foto: Magnus Hallgren

Men vilka händelser föranledde uppbrottet?

– Det kommer jag inte att gå in på. 

Hur är relationen mellan dig och kollektivets andra artister?

– Det är inga konstigheter mellan oss. Jag och en av artisterna har pratat om att göra ett projekt ihop framöver, men den informationen kommer i ett senare skede. 

Silvana Imam levererar utförligare svar först när hon får återgå till att prata om den nya plattan ”Helig moder”. Hon berättar bland annat att hon skrev sista spåret ”Jag ser ljuset” på 20 minuter. 

– Jag har hört artister säga att ”låten skrev sig själv” men jag har aldrig fått uppleva det själv. Men nu, jag bara skrev den, poff, så var den klar. I den låten visar jag också en sida som jag inte varit bekväm med tidigare. Det är en väldigt sorglig låt, men jag har samtidigt aldrig mått så bra som när jag skrev den. Det är något med ärligheten i den. 

Det nya albumet innehåller även gästverser från hyllade artister som Malmörapparen Ozzy och Umeåbördige Fricky. Även New Jersey-rapparen 070 Shake, som i fjol medverkade på Kanye Wests album ”Ye”, bidrar med en vers på ”Ha tålamod”. 

– Vi träffades när hon spelade på Way out west 2017. Efteråt hamnade vi på samma ställe. Hon hade hört om dokumentärfilmen om mig som visades på festivalen, och vi hängde och fick en jättebra vibe. Ett år senare spelade hon i Göteborg igen och då snackade vi. Jag sa: ”Vi fixar Grammofonstudion, gå dit och gör en låt.” 

Silvana Imam ger ut sitt tredje album på det egna skivbolaget Naturkraft. Foto: Magnus Hallgren

Den senaste tiden har mycket av Silvana Imams fokus gått till att bygga upp det egna bolaget Naturkraft. 

– Min affärsplan är att eliminera alla mellanhänder och i stället ta in och arbeta med folk som kan bidra på sitt sätt. Och det är så jävla roligt för det finns så många bra människor runt omkring mig, säger hon och fortsätter:

– Rent konkret kommer det innebära att jag ger ut ”Helig moder” på mitt eget skivbolag, men företaget kommer också att stå på flera andra ben. Jag håller på att bygga ett hus där mina intresseområden ska fylla husets olika rum. 

Vilka intresseområden rör det sig om?

– Förutom musiken handlar det om utbildning och föreläsningar. I april håller jag bland annat mitt första Ted talk, i Sverige. Sedan har jag lite andra grejer jag också är intresserad av, bland annat smycken, och andra idéer som jag inte vill avslöja än.

Vilken typ av utbildning menar du?

– Mitt syfte är att medvetandegöra människor. Vem är du som människa? Identifierar du dig med ditt namn, dina känslor, din sexualitet? Är du de här grejerna eller är du något djupare? Ja, du är något djupare. 

Du pratar om livsfilosofi?

– Ja! Folk lider så mycket av vad andra tänker om dem. Vi måste ta oss ur det, befria varandras sinnen, ge bra energier och visa kärlek. Jag vill utbilda och bli utbildad. Och jag kommer så klart även att fortsätta att göra det genom min musik. 

Läs mer: Silvana Imam vill ha kul istället 

Silvana Imam ger sig ut på turné som inleds den 1 mars i Linköping. Foto: M, Magnus Hallgren