Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Kultur

Simon Gärdenfors frias för bygget av gayklubb

Other: Nicklas Thegerström

Simon Gärdenfors och Frej Larsson från rapduon Far & Son frias av Ålands tingsrätt. Duon stod misstänkta för besittningsintrång efter att ha anordnat en gayklubb på en ryskägd tomt.

Vid 11.30, svensk tid, meddelade Ålands tingsrätt att man gick på Simon Gärdenfors linje och förkastar åtalet. Det bekräftar tingsrätten för DN och uppger att man inte kunnat styrka att det verkligen var Simon Gärdenfors som var på platsen och byggde kulissen.

– Det känns underbart. Jag trodde faktiskt att jag skulle bli dömd men jag omkullkastade åklagarsidans bevisning. Jag är fortfarande ostraffad och nu ska vi köpa champagne och försöka få tag i rysk kaviar, säger Simon Gärdenfors till DN.

Läs mer: Byggde gayklubb på ryskägd mark – rapduo ställs inför rätta 

Simon Gärdenfors var den enda parten från rapduon Far & Son som närvarade vid rättegången på Åland, där duon åtalats för besittningsintrång efter att man 2015 anordnat en gayklubb på mark som ägs av den ryska staten. Den andra medlemmen i duon, Frej Larsson, har hållit sig undan delgivning och vägrat närvara vid förhandlingarna.

Ålands tingsrätt uppger för DN att även Frej Larsson kommer att frias från anklagelserna. Anledningen är att ärendet blivit preskriberat i och med att tingsrätten inte hunnit få honom delgiven innan tidsgränsen passerats.

Ett inslag från klubben, som var en kopia av ”The Blue Oyster” från ”Polisskolan”-filmen, visades i tv-programmet ”Samhällsjudo”, där duon var programledare. Enligt åtalet hade de även fungerat som manusförfattare till programmet och efter att inspelningarna avslutades övergavs konstruktionen på den mark som tillhör ryska staten. 

Åklagare Henrik Lindeman yrkade vid rättegången på att dagsböter skulle utdömas mot Gärdenfors. Bevisningen byggde i första hand på videoklipp, dels från tv-programmet, dels klipp som publicerats på nätet i samband med händelserna. 

Simon Gärdenfors, som försvarade sig själv vid tingsrättsförhandlingarna, nekade till brott. Efter att förhandlingen pågått i drygt en timma skrev han på Twitter: ”Halvtid i rättegången mot ryska staten nu. Dom har inte ett skit på mig. Förutom en del konkret bevisning” för att senare följa upp med citatet ”Jag agerade i nödvärn, herr domare”.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.