Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Kultur

Simon Wiesenthal-centret: Ställ in Nya tiders medverkan på Bokmässan, Löfven

Foto: Jonas Lindstedt

I ett öppet brev till Stefan Löfven ber Simon Wiesenthal-centret, den internationella judiska organisationen för mänskliga rättigheter, statsministern att ingripa och ställa in den högerextrema tidningens uppmärksammade medverkan på Bokmässan.

Turerna kring Nya tiders monter på Bokmässan i Göteborg har varit många. I nuläget gäller att tidningen, enligt Expo med kopplingar till Svenska motståndsrörelsen, trots massiv kritik får ställa ut eftersom ett avtal mellan Nya tider och mässan ingåtts som inte går att bryta.

Organisationens chef för internationella relationer, Shimon Samuels, uppmanar i brevet statsministern att stå upp för mänskliga rättigheter och stänga ute "hatuppviglare" eftersom de enligt honom är en fara för allmänheten och i synnerhet de ungdomar som vistas på mässan. Han menar att tidningens medverkan är särskilt ironiskt med tanke på att temat för årets bokmässa är yttrandefrihet.

”Rekryteringen av ensamma gärningsmän – från er granne Norges Breivik till jihadistisk terror över hela Europa – börjar med ordet, skrivet eller elektroniskt”, skriver han i brevet.

Shimon Samuels säger till DN att många bokmässor har inskrivna regler mot grupper som uppmanar till våld och intolerans. Han menar därför att det är viktigt att ha debatten om vilka som får ställa ut på Bokmässan.

– Göteborgs bokmässa är Skandinaviens största, och en väldigt viktig bokmässa. Den har ett stort antal väldigt värdefulla föreläsningar och möten, men bland dessa finns nu Vávra Suk som har tagit ställning på sätt som borde bryta mot kontraktet på de flesta bokmässor. Det finns många frågor att ställa – har inte Göteborgs bokmässa några restriktioner mot hat och våld i sina kontrakt? Och i så fall, varför har de inte det, när många andra mässor har det?

Att man nu vänder sig till Stefan Löfven menar han beror på att man vill visa att frågan är av största vikt – och att ett ställningstagande kan bli en principfråga i Sverige.

– Sverige är en demokrati, och Nya tider är inte bara en publikation. Det här kan bli en principfråga och en referenspunkt för hur Sverige ställer sig till rasism, intolerans och fördomar.  Ironiskt nog har årets bokmässa yttrandefrihet som tema, vilket gör debatten extra intressant och viktig. Men när blir yttrandefrihet i sig själv ett hot mot friheten?

Maria Källsson, vd för Bok & Bibliotek som anordnar Bokmässan, säger till DN att man inte har någon direkt kommentar till brevet då det är ställt till Stefan Löfven.

– Men det vi vill säga är att detta återigen visar hur komplex den här frågan är.

Har Bokmässan riktlinjer mot hat och våld i sina monteravtal?

– Naturligtvis följer våra avtal svensk lagstiftning, och där är hets mot folkgrupp ett brott, säger hon. 

Stefan Löfvens pressekreterare meddelar att statsministern inte är tillgänglig för en kommentar, men skriver i ett mail att "det är upp till Bokmässan att svara på hur de väljer att organisera sin verksamhet" och att "brevet kommer att hanteras i vanlig ordning av regeringskansliet".

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.