Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Kultur

”Självklart kan vi inte ge bort research till FN”

Generalsekreterare Dag Hammarskjöld framför FN:s högkvarter i New York 1956.
Generalsekreterare Dag Hammarskjöld framför FN:s högkvarter i New York 1956. Other: PRB

Göteborg. Uppgifter i den kommande biofilmen Cold Case förväntas kasta nytt ljus över flygkraschen där Dag Hammarskjöld omkom. Men filmmakarna har inte velat att informationen skulle bli offentlig i den FN-rapport som presenterades i veckan.

– Självklart kan vi inte ge bort research till FN som vi lagt fem miljoner danska kronor på”, säger Peter Engel, filmens producent.

I onsdags presenterade FN en rapport kring flygkraschen i Ndola 1961, där FN:s dåvarande generalsekreterare Dag Hammarskjöld och ytterligare 15 personer omkom. Utredaren, den tanzaniske juristen Mohamed Chande Othman, slår fast att det nu finns större anledning att tro att kraschen orsakades genom ett attentat och avslöjar att han kontaktas av en person som hävdar att hans grupp funnit viktiga nya bevis kring fallet.

Personen, som representerar en filmproduktion, har sagt sig vara villig att delge Othman informationen under villkor att han inte publicerar den i sin rapport utan först efter att filmen haft premiär.

Enligt vad DN erfar handlar det om den internationella storfilmen Cold Case, som produceras av dansken Peter Engel och bland annat finansieras av Svenska filminstitutet. Engel bekräftar för DN att man stått i tät kontakt med Othman och säger att det inte råder upprörda känslor mellan FN-utredaren och filmmakarna.

- Vi uppskattar verkligen det arbete som Othamn gjort och han har hjälpt oss med viss research, men han måste förstå att det här är två skilda projekt. Vi har lagt ner åtta år det här och vi är ansvariga inför våra investerare att se till att de får en bra film, säger Engel och fortsätter:

- Vi har gett honom (Othman) mycket och vi har sagt att han kan få allt, men under vissa omständigheter så att vi inte förstör filmen. Det är ganska enkelt, säger han.

Cold Case, som har en budget på över 10 miljoner svenska kronor och finansieras av flera europeiska länder, bygger i stora delar på uppgifter som den tidigare svenske Sidamedarbetaren Göran Björkdahl under lång tid arbetat fram. Björkdahl har intervjuat boende i området för flygkraschen, som säger sig ha sett starka ljussken på himlen och hur den svenska DC6:an från Transair attackerades av ett mindre plan i luften. Peter Engel menar att Göran Björkdahl inte blev tagen på allvar av svenska myndigheter och medier och att det var först när han vände sig till den brittiska tidningen The Guardian som han fick gehör för sina teorier. Det var också då som Engel och regissören Mads Brüggers intresse väcktes.

Filmen har omgetts med rykten om att komma med nya uppgifter kring kraschen och det har därför varit ett stort hemlighetsmakeri kring innehållet. Engel säger att FN sedan tidigare genom Göran Björkdahl kunnat ta del av alla intervjuer med lokalbefolkningen. 

Han tycker att detta är något som borde ha framkommit i Othmans rapport. Enligt vad DN erfar har filmarna också varit kontakt med legosoldater som tjänstgjorde i Afrika under Kongokrisen på 60-talet. Det finns teorier om att Hammarskjölds plan attackerades av ett Fouga Magister-plan med en belgisk legosoldat som pilot. Peter Engel säger att han inte vill kommentera uppgifterna.

Och på frågan om filmen kommer att innehålla uppgifter som gör att gåtan Hammarskjöld kan lösas svarar han:

- Jag har inga kommentarer till det.

Cold Case väntas få premiär sommaren 2018.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.