Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Kultur

Sju anmälningar mot Fotografiska efter höjt inträde för män

Other: Magnus Hallgren

Sju anmälningar har hittills registrerats av Diskrimineringsombudsmannen, DO, efter Fotografiska museets höjda inträdesavgift för män under kvinnodagen.

Museet höjde priset för män med det uttalade syftet att skapa debatt, vilket verkar ha lyckats. Kvinnor betalade det vanliga priset på 130 kronor, män fick lägga ut 146,90 – 13 procent mer, samma siffra som skiljer män och kvinnors löner åt enligt SCB.

Läs mer: Fotografiska höjer inträdet för män under kvinnodagen

– Om det kan vara fråga om diskriminering eller inte har inte prövats och därför kan vi inte svara på det. Huvudprincipen i diskrimineringslagen är dock likabehandling mellan könen, säger Clas Lundstedt, pressansvarig på DO, i ett mejlsvar till DN.

Han skriver också att det finns undantag i lagen för olika behandling som har ett berättigat syfte, och att detta innebär att myndigheten får bedöma saken från fall till fall.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.