Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-07-06 02:34

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/sju-stromningsbara-midsommarfilmer-fran-sju-decennier/

Film

Sju strömningsbara midsommarfilmer från sju decennier

”Midsommar” (2019), Ari Aster
”Midsommar” (2019), Ari Aster Foto: Nordisk film, Nordisk film

Midsommarfirande på film brukar kretsa kring sill, snaps, sex, skräck och snedseglare. Nicholas Wennö listar sju filmer från sju decennier som utspelar sig under årets ljusaste helg. 

Vilhelm Blomgren och Florence Pugh i ”Midsommar”.
Vilhelm Blomgren och Florence Pugh i ”Midsommar”. Foto: Nordisk film

 

1. ”Midsommar” (2019)

Regi och manus: Ari Aster
Med: Florence Pugh, Vilhelm Blomgren, Jack Reynor

Ättestupor, idegranar, inlagd sill, björnlik, spetsade snapsar och pubeshår i köttpajen. En grupp aningslösa amerikanska collegestudenter får vara med om sitt livs mest oförglömliga midsommar i ett mystiskt sektkollektiv i Hårga, Hälsingland. Underbart bisarr film som korsat svart komedi med skräckfilm och ett utflippat göra-slut-drama. 

 

”Sommaren med Göran”
”Sommaren med Göran” Foto: Viaplay

2. ”Sommaren med Göran – en midsommarnattskomedi” (2009)

Regi: Staffan Lindberg Manus: Peter Magnusson, Per Nielsen
Med: Peter Magnusson, Mirja Turestedt, Moa Gammel, Jakob Hellenius

Romantisk komedi som börjar med att den ängsliga strulpellen Göran (Peter Magnusson) blivit dumpad av sin flickvän medan inkassobreven haglar på dörrmattan. Och på jobbet går det heller inte så bra. Men skam den som ger sig. Göran låter sig övertalas att segla till överklasssnubben ”Doddes” lantställe i Göteborg för att fira en blöt midsommar snåriga intriger, neuroser och förvecklingsnummer. 

 

Kevin Kline och Michelle Pfeiffer
Kevin Kline och Michelle Pfeiffer Foto: Allstar Picture Library Ltd. / Alamy Stock Photo

 

3. ”En midsommarnattsdröm” (1999)

Regi: Michael Hoffman Manus: William Shakespeare
Med: Kevin Kline, Michelle Pfeiffer, Rupert Everett m fl

En av oräkneliga filmatiseringar av Shakespeares lustfyllda lustspel om två par som är ihop med fel partner. I Hoffmans lika blommiga som parfymerade version har handlingen flyttats från antikens Grekland till 1800-talets Italien. Bristen på ringdans runt stången kompenseras av en stjärnparad med bland andra Michelle Pfeiffer, Kevin Kline, Christian Bale, Rupert Everett, Dominic West, David Strathairn, Sophie Marceau, Sam Rockwell och Calista Flockhart. 

 

Jon Skolmen och Lasse Åberg i ”SOS - en segelsällskapsresa”
Jon Skolmen och Lasse Åberg i ”SOS - en segelsällskapsresa” Foto: C More

4. ”SOS: En segelsällskapsresa” (1988)

Regi och manus: Lasse Åberg
Med: Lasse Åberg, Jon Skolmen, Birgitte Söndergaard, Tor Isedal

Snedseglare, skärgård och skumraskaffärer. Den nyskilda brödrostkontrollanten Stig Helmer Olsson och hans norska sidekick Ole (Jon Skolmen) råkar av en slump hamna ett på midsommarfirande i skärgården med överklassen. Efter en livsfarlig vindsurfningtur blir den svenska risktönten Stig Helmer indragen i en segeltävling som ska sätta stopp för skumma byggplaner. 

 

”The wicker man”
”The wicker man” Foto: BFA / Alamy Stock Photo

5. ”Dödlig skörd” (”The wicker man”) (1973)

Regi: Robin Hardy. Manus: Anthony Shaffer
Med: Edward Woodward, Christopher Lee, Diane Cilento 

Blasfemisk 70-talsklassiker som bland annat kallats för ”skräckfilmens 'Citizen Kane'”. En polis kommer till en ödslig ö utanför Skottland för att utreda det mystiska försvinnandet av en flicka. Där möter han den märkliga Lord Summerisle (Christopher Lee) som leder en hedonistisk hemlig sekt som ger sig hän åt ockulta hedniska ritualer.  

 

”Älskande par”
”Älskande par” Foto: Moviestore/REX, Moviestore/REX

6. ”Älskande par” (1964)

Regi: Mai Zetterling. Manus: David Hughes, Mai Zetterling
Med: Harriet Andersson, Gunnel Lindblom, Gio Petré 

”Häftiga, våldsamma och autentiskt strindbergska visioner av sexuellt hyckleri”, skrev den amerikanska stjärnkritikern David Thompson om detta depraverade midsommarfirande i den svenska överklassen. Zetterlings tabubrytande filmatisering om förbjudna lustar väckte skandal i Cannes, och provocerade lika mycket som förlagan – Agnes von Krusenstiernas romansvit från 30-talet om Fröknarna von Pahlen. ”Älskande par” kretsar kring tre kvinnor som minns sina sexuella utsvävningar när de ligger på BB för att föda. 

 

Anita Björk och Ulf Palme i ”Fröken Julie”
Anita Björk och Ulf Palme i ”Fröken Julie” Foto: Photo 12 / Alamy Stock Photo

7. ”Fröken Julie” (1951)

Regi: Alf Sjöberg. Manus: August Strindberg, Alf Sjöberg
Med: Anita Björk, Ulf Palme, Märta Dorff 

Strindbergs hemmagjorda busgrogg på klasskamp, könskamp och farligt begär från slutet av 1800-talet står sig fortfarande. Det erotiska mötet mellan betjänten Jean och ­fröken Julie är fortfarande ett av filmhistoriens mest laddade midsommarfiranden. Alf Sjöbergs version med Anita Björk och U7lf Palme belönades med Guldpalmen i Cannes. 

Ämnen i artikeln

Film
Midsommar
Guldpalmen

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt