Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-23 13:02

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/skadespelare-fortalsanmaler-svt-for-josefin-nilsson-dokumentar/

Kultur

Skådespelare förtalsanmäler SVT för Josefin Nilsson-dokumentär

Josefin Nilsson Foto: Anders Wejrot/TT

SVT:s dokumentär om Josefin Nilsson, ”Älska mig för den jag är”, anmäls till JK för förtal av den skådespelare och dåvarande pojkvän som omtalas i programmet.

I dokumentären, som visades på SVT i mars i år, nämns att mannen misshandlat henne. Mannen dömdes också 1998 till en villkorlig dom för såväl hot som misshandel sedan han sparkat Josefin Nilsson i magen.

Även om mannen inte nämns vid namn i dokumentären menar hans ombud, advokat Sargon de Basso, att tittarna får ”successivt pusselbitar” som lyfter fram honom och gör att ”det inte krävs ett utpekande med namn och bild för att tittaren ska förstå vem som avses i dokumentären”.

De Basso gör gällande att dokumentären utgör tryck- och yttrandefrihetsbrottet förtal, alternativt grovt förtal. Anmälan har gått till Justitiekanslern, som är ensam åklagare på tryck- och yttrandefrihetens område.

De Basso anser att dokumentären skildrar Nilssons liv – med tung medicinering för kroniska smärtor – som en följd av skador som tillfogats henne av skådespelaren. Enligt de Basso saknas stöd för påståendena i rättsintyg, Josefin Nilssons egen berättelse eller i annan stödbevisning. 

I juni anmälde skådespelaren SVT till Granskningsnämnden utifrån samma anklagelser.

Läs mer: Skådespelare anmäler SVT efter Josefin Nilsson-dokumentär