Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Kultur

Skådespelare tar sitt upprop till scenen

Hundratals kvinnliga skådespelare som ligger bakom #tystnadtagning-uppropet vittnar i helgen från scener runt om i Sverige om grova övergrepp i film- och teatervärlden.

Uppropet manifesteras på en lång rad scener den 19 och 20 november. 704 av landets kvinnliga skådespelare står nu bakom #tystnadtagning. Hundratals av dem kommer under helgen att läsa upp anonyma vittnesmål inför Sveriges makthavare. På Södra teatern i Stockholm den 19 november närvarar bland andra kulturminister Alice Bah Kuhnke.

”Vi kommer inte längre att vara tysta. Vi kommer att ställa de ansvariga till svars och låta rättsväsendet göra sitt jobb när det finns anledning till det. Vi kommer att lägga skammen där den hör hemma – hos förövaren och den som skyddar honom”, skriver skådespelarna i ett gemensamt uttalande.

Den nationella manifestationen med uppläsningar sker med start klockan 19.00 den 19 november på en rad teaterscener, bland annat Södra teatern i Stockholm och Världskulturmuseet i Göteborg.

Läs mer: 456 skådespelare i upprop mot sexövergrepp

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.