Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-07-13 08:22

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/skadespelaren-ian-holm-ar-dod/

Kultur

Skådespelaren Ian Holm är död

Ian Holm vid Londonpremiären av ”Hobbit: En oväntad resa” (2012).
Ian Holm vid Londonpremiären av ”Hobbit: En oväntad resa” (2012). Foto: Jon Furniss/AP

Hyllade brittiska skådespelaren Ian Holm har avlidit, 88 år gammal. Hans främsta prestationer kan ha varit på teater, men minns också från storfilmer som ”Alien”, ”Sagan om ringen” och ”Triumfens ögonblick” som han Oscarsnominerades för.

Ian Holm föddes i Essex och började redan som 18-åring sin skådespelarutbildning vid Royal Academy of Dramatic Art 1949. Yrkeslivet började han på anrika Royal Shakespeare Company där han fick en rad huvudroller och det var med huvudrollen i BBC:s ”Rosornas krig” han fick sitt publikgenombrott 1965.

Långfilmsdebuten kom tre år senare med svenskklingande titeln ”The Bofors gun”, men först 1979 skulle han bli känd för en internationell publik med sin tolkning av androiden Ash i ”Alien”. 1982 fick han sin första och enda Oscarsnominering för sin biroll i ”Triumfens ögonblick” – en han belönades för i Cannes- och Bafta-galorna.

Under hela 80- och 90-talet kunde man se Holm i mer eller mindre framträdande biofilmer som ”Greystoke” {1984}, ”Brazil” (1985), ”Hamlet” (1990), ”Den nakna lunchen” (1991), ”Frankenstein” (1994) och ”Det femte elementet” (1997). Största kassasuccén han var med i var i första och sista delarna av filmtrilogin om J R R Tolkiens ”Härskarringen”. Där gör han rollen som Bilbo vars kusinson Frodo han spelade 1981 i BBC:s radioteater ”The lord of the rings”.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt