Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-02-26 15:02

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/skadespelaren-kirk-douglas-dod/

Film

Skådespelaren Kirk Douglas död

01:19. Den amerikanska skådespelaren Kirk Douglas har avlidit 103 år gammal. Det uppger hans son Michael Douglas.

Skådespelaren Kirk Douglas är död. Han blev 103 år gammal.

TT Text

”Det är med stor sorg som mina bröder och jag meddelar att Kirk Douglas lämnade oss i dag vid 103 års ålder,” skrev sonen Michael i ett uttalande strax efter midnatt natten mot torsdagen svensk tid. 

Regissören Steven Spielberg och skådespelaren Kirk Douglas på Oscarsgalan 1996 där den sistnämnde mottog hederspris för sina gärningar.
Regissören Steven Spielberg och skådespelaren Kirk Douglas på Oscarsgalan 1996 där den sistnämnde mottog hederspris för sina gärningar. Foto: Timothy A Clary/AFP

”För världen var han en legendar, en skådespelare från filmens guldålder, som levde långt in i sina gyllene år, en människoälskare vars engagemang för rättvisa och de saker han trodde på satte en standard för oss alla att sträva efter.”

Det skriver People Magazine.

Kirk Douglas medverkade i 75 filmer, bland andra ”Ärans väg” (1957), ”Spartacus” (1960) och ”Hjältarna från Telemarken” (1965), i många av dem som huvudrollsinnehavare. Vid tre tillfällen nominerades han för en Oscar och fick en hedersstatyett 1996.

Han föddes som Issur Danielovitch i staden Amsterdam i delstaten New York 1916. Han inledde sin karriär på Broadway, innan han gick in i marinen och deltog i andra världskriget.

På vita duken inledde han sin karriär i kriminalfilmer som ”Skuggor ur det förflutna” på 1940-talet. Det stora genombrottet kom i boxningsfilmen ”Champion” 1949, en film han Oscarsnominerades för.

Douglas var en av de första filmstjärnorna som bildade ett eget produktionsbolag, och en av de största i Hollywood som stod upp mot McCarthy-erans svartlistning. Han både producerade och spelade huvudrollen i filmen ”Spartacus” 1960, och såg då till att den svartlistade Dalton Trumbo fick skriva manus.

– Jag tror att det var det viktigaste jag gjorde under hela min karriär, sade Douglas senare, enligt Variety, om filmen som också blev den som skådespelaren är mest känd för.

I en av sina sista filmer, ”It runs in the family” från 2003, spelade han mot såväl sonen Michael Douglas som dennes son Cameron Douglas och sin före detta fru Diana Douglas.

I mitten av 1990-talet drabbades Douglas av en stroke som bland annat förlamade delar av hans ansikte, och han drog sig tillbaka något. 

Kirk Douglas sörjs närmast av sin hustru Anne och sönerna Michael, Joel och Peter.

”Han lämnar efter sig ett arv som kommer att bestå i generationer och ett liv som erkänd filantrop, som arbetade för att hjälpa människor och få fred på vår jord”, skriver Michael Douglas och avslutar med:

”Pappa, jag älskar dig så mycket och jag är stolt över att vara din son”.