Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Kultur

Skådespelaren Rikard Wolff är död

Artisten och skådespelaren Rikard Wolff är död. Det bekräftar hans agent för flera medier. Han blev 59 år gammal.

På skådespelarens officiella Instagramkonto står följande att läsa: ”I dag har vår älskade Rikard lugnt och stilla lämnat oss efter en lång kamp. All kärlek till er alla”.

Rikard Wolff har under hösten ställt in flera planerade föreställningar, däribland  konserten ”Den sista föreställningen – Wolff sjunger Brel” och pjäsen ”Angels in America” på Dramaten, som DN rapporterat om. Han medverkar även i årets julkalender, ”Jakten på tidskristallen”.

Ingegärd Waaranperä: ”Wolffs död – alldeles för tidigt och så bedrövligt sorgligt”

I förra veckan skrev skådespelaren själv på Instagram att han legat på sjukhus sedan slutet av augusti, sjuk i lungemfysem. Han har tidigare i ett flertal intervjuer pratat om sin sjukdom. 

– Jag har fått möta den här allvarliga sjukdomen och har fått ändra mitt liv fullständigt. Det jag skriver om handlar om att se de jobbiga erfarenheterna som nödvändiga plattformar att stiga vidare från, sade Wolff i en intervju med DN 2013.

Rikard Wolff medverkade under sin karriär i en rad stora film- och teaterproduktioner. Det stora genomslaget för en bredare publik kom i filmen ”Änglagård” (1992) där han gjorde rollen som Zac.

Under 1990-talet och 2000-talet gjorde Wolff en rad framträdande roller, däribland i uppsättningen ”I väntan på Godot” på Dramaten och "Richard III" på Riksteatern. Han spelade också i flera filmer såsom ”Så vit som en snö”, ”Gossip” och ”Angel”.

Rikard Wolff har spelat på så gott som alla stora svenska scener – bland dem Dramaten, Stockholms stadsteater, Östgötateatern, Göteborgsoperan, Göteborgs stadsteater, Riksteatern, Malmö stadsteater, Malmö opera, Teater Galeasen och Vasateatern.

Han var också musiker och sångare och har spelat in flera sånger, bland annat ”Min allra största kärlek” som han fick en Grammis för 2001. 2013 utsågs han till Riddare av franska hederslegionen av Frankrikes president för sitt stora och långvariga engagemang för fransk musik.

2011 kom hans självbiografi ”Rikitikitavi – en folkhemsberättelse”. 2013 var han med i Melodifestivalen med låten ”En förlorad sommar”.

I juni 2017 gästade han podcasten Värvet och sade: ”Jag är en fighter av guds nåde”. Han berättade då också om sin sjukdom:

– Jag tycker att den här försämringen, som kom runt 2010, har inneburit en enormt kreativ ny plattform för mig. Från att saker var lätta, var de inte lätta längre. Jag gnäller inte, men det är intressant vilka prioriteringar som blir viktiga när man får ett hinder, sade han i podcasten.

Rikard Wolff blev 59 år.

Lyssna på Rikard Wolffs vinterprat från 2012:

Rikard Wolff – en folkkär artist växer fram

Änglagård, fransk chanson och årets julkalender. Rikard Wolff, vars karriär som omfattar både teater och musik, blev med tiden en av landets mest folkkära artister. Här är ett urval av milstolparna i hans yrkesliv.

 

Från början...

1984–1987 studerar Wolff vid Teaterhögskolan i Malmö.

1988: filmdebuterar i Suzanne Ostens "Livsfarlig film".

Ses av en bredare publik

1990: I rollen som poeten Paul Andersson i Birgitta Stenberg-tv-serie "Apelsinmannen" syns Wolff för en bredare publik.

Teaterlivet

Wolff spelar i en rad uppsättningar på teatrar i landet, till exempel I väntan på Godot år 1990 på Dramaten och i Shakespeares "Richard III" på Riksteatern år 2006.

Zac med folket

1992: Som Zac i "Änglagård"-filmerna får Wolff sitt stora genombrott.

Filmlivet

Under 1990-talet och 2000-talet deltar Wolff i en rad svenska filmer: Så vit som en snö, Jönssonligan, Gossip, Angel, Änglagård-filmerna och En underbar jävla jul, för att nämna några.

Grammisen

2001 får han en Grammis för albumet Min allra största kärlek. Wolff tolkar ett antal låtar från den franska sångerskan Monique Serf (alias Barbara).

Boken

2011 ger Wolff ut sin självbiografi Rikitikitavi.

Melodifestivalen

2013: Wolff medverkar i Melodifestivalen med bidraget "En förlorad sommar".

Frankrike hedrar Wolff

2013 hedras Wolff för sitt stora engagemang för fransk musik och kultur utnämnts av Frankrikes president, François Hollande, till Riddare av Franska Hederslegionen.

Julkalender

Julen 2017: I årets julkalender "Jakten på tidskristallen", som bygger på Erika Wallins fantasytriologi "Speglarnas hemlighet", förkroppsligas Ondskan av Rikard Wolff.

Hösten 2017:I den nya säsongen av "Fångarna på fortet" tar Rikard Wolff över efter Börje Ahlstedt och hans rollfigur kallas "Le Wolff".

 

Källa: TT

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.