Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-15 11:52

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/skadespelaren-roland-jansson-ar-dod/

Kultur

Skådespelaren Roland Janson är död

Bild 1 av 2
Foto: Jan E Carlsson
Bild 2 av 2
Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Roland Janson avled på tisdagsmorgonen efter en tids sjukdom, uppger Göteborgs-Posten. Han blev 80 år gammal.

För den breda allmänheten var Roland Janson framför allt känd för sin roll som Gösta i ”Sällskapsresan”. Han verkade under många år som skådespelare på Folkteatern i Göteborg, och gästspelade också på Dramaten. 

Han har även synts i klassiska tv-program som ”Rederiet” och ”Rena rama Rolf”. År 2010 gav han ut sin memoar ”Nackspärrarnas rike”, som bland annat handlar om hans uppväxt som arbetarpojk i Göteborg. 

Nära vännen och skådespelaren Weiron Holmberg, som även han medverkade i ”Sällskapsresan”, är märkbart tagen när DN når honom på tisdagseftermiddagen.

– Det är 60 års kamratskap som har upphört. Det är naturligtvis väldigt, väldigt jobbigt, säger han. 

Skådespelaren Iwar Wiklander, som 2016 nominerades till en Guldbagge för sin roll i ”Hundraettåringen som smet från notan och försvann”, arbetade under många år tillsammans med Roland Janson på Folkteatern. Wiklander minns Janson som en genuin och emfatisk person. 

– Jag kommer att tänka på något skådespelaren Ingvar Hirdwall sa om Roland: Om man åkte tåg med honom från Stockholm ner till Göteborg så pratade han hela tiden, och drog efter andan först vid Herrljunga. Sådan var han. De senaste åren har jag stött på honom ibland på ett kafé på Avenyn dit han kom med sin lilla hund. Han var inte gammal och trött då utan lika emfatisk som tidigare, säger Iwar Wiklander. 

Programledaren och skådespelaren Sven Melander berättar att Jansons bortgång gör honom sorgsen. Han minns tillbaka till början av 1980, då de spelade in ”Sällskapsresan” på Kanarieöarna. 

– Vi bodde grannar under inspelningen och det var en väldigt rolig tid. Jag minns att han skrev och repade in sin pjäs ”Bänken” samtidigt som vi var där nere och spelade in. Han jobbade oerhört hårt. För mig var han en trevlig och begåvad man, som hade mycket humor och även en bitsk sida, med snabba och roliga repliker, säger Sven Melander.  

I en intervju med GP säger Folkteaterns konstnärliga ledare Frida Röhl att Janson var en ”jättekraft och en stor personlighet” som betytt oerhört mycket för Folkteatern. Hon beskriver även hur Janson var med och förändrade sin gamla arbetsplats: 

”Egentligen är det mer en rörelse som han, och många med honom i den tidsperioden, satte igång: frågor om vilka det är som sitter i publiken, vilka som egentligen avses med ”folk” i Folkteatern, vilka vi ska spela teater för och vem som äger teaterrummet. Det är frågor vi fortfarande brottas med varje dag.”