Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-27 09:36

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/skadespelaren-svante-grundberg-dod/

Kultur

Skådespelaren Svante Grundberg död

Bild 1 av 2 Svante Grundberg blev 75 år.
Foto: Pontus Lundahl/TT
Bild 2 av 2 Björn Wallde och Svante Grundberg i SVT:s Nattsudd.
Foto: Roger Tillberg/TT

Skådespelaren och tv-profilen Svante Grundberg är död.

Han blev 75 år gammal.

– Jag minns honom som en oerhört kul person, kunnig och begåvad på alla sätt, säger vännen och kollegan Björn Wallde.

Rätta artikel

Svante Grundberg tillbringade sin sista tid i Gävle där han bodde under de senaste åren. 

– Man är lite i chock fortfarande. Men att han är saknad är självklart. Inte bara av familjen utan av alla som har uppskattat honom, säger Svante Grundbergs bror Lars Abelin till Aftonbladet på söndagskvällen.

Svante Grundberg blev 75 år. Han ledde SVT-programmet ”Nattsudd” tillsammans Björn Wallde som sändes mellan åren 1985–1991. 

– Man blir ju förkrossad, det kom ju så plötsligt. Samtidigt ska man komma ihåg att vi är gamla. Sådant här händer, men nu när jag ser rubrikerna så är det ofattbart, man trodde inte att det skulle hända. Men jag minns honom som en oerhört kul person, kunnig och begåvad på alla sätt, säger vännen och före detta kollegan Björn Wallde.

De två möttes under studenttiden i Lund på 60-talet och spelade mycket teater tillsammans. I augusti 1985 hade deras tv-show ”Nattsudd” premiär i SVT. Programmet spelades in i Björn Walldes lägenhet på Kungsholmen. Där satt de och rökte, lyssnade på musik, spelade upp filmklipp och pratade. 

– Vi ville återskapa den här tiden i Lund, då satt vi och glodde på film och rökte nätterna igenom. SVT hade inte sett på maken, men så gick det till när han och jag träffades och satt med en 16 millimeters-projektor. Vi hade samma typ av humor, framför allt hade vi samma intresse för gamla Hollywood-filmer, säger Björn Wallde.

Svante Grundberg verkade som skådespelare och regissör på olika teatrar i Stockholm på 70-talet. Han debuterade 1978 i Marianne Ahrnes film ”Frihetens murar”. Senare medverkade han bland annat i ”Sällskapsresan”, ”Gräsänklingar” och i ”Göta kanal”-filmerna.