Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Kultur

”Skam”-febern sprider sig till Kina

Kinesisk press hyllar ”Skam”.
Kinesisk press hyllar ”Skam”. Foto: NRK

Den kinesiska partipressen Global Times hyllar norska ungdomsserien ”Skam” och kinesiska fans sprider serien trots att NRK:s webbsida är stängd i Kina sedan 2010, enligt norska NRK.

Den kinesiska tidningen Global Times korrespondent i Oslo skriver att han sedan han började titta på ”Skam” har förlorat både nattsömn och aptit enligt NRK.

”Serien är så populär att statsminister Erna Solbergs barn följer den, och kronprinsens äldsta son har fått en liten biroll i slutet av säsong två”, skriver Global Times om ”Skam”.

Global Times förklarar seriens popularitet med att den tar upp några av Europas heta frågor som homosexualitet, mobbning och integration.

NRK:s webb-tv har varit stängd i Kina sedan Liu Ziaobo fick Nobelpriset 2010, så det är omöjligt för ”Skam”-fans att se serien på lagligt vis. Men enligt NRK har många kinesiska fans kopierat klippen och spridit dem med kinesiska undertexter på andra strömningssajter. I kommentarsfältet till Global Times artikel hyllar nu många serien och uppmanar fler kineser att se den.

Global Times drivs av det kinesiska kommunistpartiet, och ses enligt NRK som en av Kinas mest nationalistiska tidningar.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.