Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Kultur

Skandalen kring kulturprofilen: ”Kungen är inte oroad”

Other: Lisa Mattisson

Svenska Akademiens ständige sekreterare Sara Danius träffade på torsdagen Kung Carl XVI Gustaf med anledning av skandalen kring den så kallade kulturprofilen.

– Han verkade inte oroad, säger Sara Danius till SVT.

Sara Danius beskriver mötet med kungen som ”angenämt – som alltid”. Det skedde på slottet under torsdagseftermiddagen och ska ha kommit till stånd på initiativ av kungen.

Mötet skedde för att att Sara Danius skulle underrätta kungen om den senaste tidens händelser. Kung Carl XVI Gustaf är Svenska Akademiens högre beskyddare och enligt Danius också ”starkt intresserad” av allt som angår den litterära församlingen.

Läs mer: "Kulturprofil har utsatt oss för övergrepp”

Enligt SVT är Sara Danius uppfattning att skandalen kring kulturprofilen inte oroar kungen, han tror inte att den ”kommer att kasta en skugga över Svenska Akademien”.

Hovet skriver i en kommentar till DN att man inte vill kommentera mötet vidare:

– Det var ett enskilt möte mellan Sara Danius och kungen. Vi kan inte kommentera innehållet i mötet mer än att anledningen till företrädet var att informera om de senaste händelserna i Svenska Akademien, skriver Margareta Thorgren, hovets informationschef i ett mejl.

SVT, som talat med Sara Danius, rapporterar vidare att den utredning som Akademien bett en advokatbyrå att genomföra för att reda ut hur ledamöternas förhållande till den övergreppsanklagade kulturprofilen ser ut kommer att ta ”minst tre månader”.

”Under den tiden kan jag inte uttala mig om utredningen eller nya element som visar sig”, säger Sara Danius till SVT.

Det var när DN avslöjat de misstänkta övergreppen och det faktum att kulturprofilen kan ha läckt uppgifter om ännu inte utsedda  Nobelpristagare som Sara Danius vände sig till advokatbyrån. 

Då beskrevs situationen för Akademien som en ”allvarlig kris”. Att kungen inte tror att detta kommer att ”kasta någon skugga över Svenska Akademien” förklaras inte närmare än så.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.