Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Kultur

Skärmtrötthet ökar försäljningen av riktiga böcker

Åter till heders.
Åter till heders. Foto: LUNDIN PATRIK+/ Aftonbladet / IBL Bildbyrå

Försäljningen av e-böcker i Storbritannien minskade med 17 procent förra året. Samtidigt flockades läsarna kring traditionella, tryckta böcker, som ökade med 9 procent till de högsta siffrorna på fem år.

Brittiska The Guardian försöker förklara fenomenet med en allmän skärmtrötthet. Folk använder digitala skärmar så mycket att pappersböcker betraktas som en flykt undan dem. En annan förklaring kan vara att smarta mobiler numera är i var medborgares hand och att man inte gärna vill trassla omkring med en läsplatta samtidigt.

Och e-böcker är inte lika frestande att läsa på mobilskärmen, tycks det. En analytiker som tidningen talat med påpekar också att en fysisk bok är – som han vackert uttrycker det – en ”disposable low-cost entertainment tool”.  Det vill säga att det spelar mindre roll om man skulle råka glömma den på hotellet, tåget eller vid poolen.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.