Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-02-22 15:09

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/skarpt-straff-for-picassosmugglande-bankir/

Konst

Skärpt straff för Picassosmugglande bankir

Den framträdande spanske bankiren ertappades när han på sin lyxjakt försökte smuggla ut en Picassomålning värderad till 26 miljoner euro.

TT Text

Bankiren dömdes förra månaden till 18 månaders fängelse och 52,4 miljoner euro i böter, men i en oväntad vändning höjer nu rätten straffet till tre års fängelse och 91,7 miljoner i böter. Enligt utslaget sker skärpningen för att ”korrigera ett misstag i straffpåföljden”.

I Spanien får förstagångsförbrytare ofta villkorlig dom om strafftiden inte överstiger två år, men domstolens beslut innebär att den 83-årige bankiren nu kan få skaka galler.

Tavlan som ledde till bankirens fall – ”Cabeza de mujer”, eller ”Kvinnans huvud” – målade Picasso i Katalonien 1906, under sin förkubistiska period.

83-åringen tillhör den berömda finansfamilj som grundade landets största bank Santander och hade tidigare sökt tillstånd om att få föra ut Picassomålningen ur landet för att sälja den via brittiska auktionshuset Christie's i London. Detta nekades emellertid av spanska myndigheter med motiveringen att verket var av nationellt intresse.

Något som alltså fick bankiren att kasta laglydigheten överbord och dra till sjöss.