Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Kultur

Skivdebut för Kabinett Död efter att ha vägrat i 39 år

Lars Magnar Enoksen.
Lars Magnar Enoksen. Other: Maria Bielke von Sydow

Kultbandet Kabinett Död från Malmö ger ut EP:n ”Spindelbaby” – inspelningar från åttiotalet som nu remastrats av Garbochock/Ebba Grön-profilen Stry Terrarie. DN ställer tre frågor till bandets gitarrist Lars Magnar Enoksen.

1. Det här är er allra första skiva ihop med liveinspelningarna från 1979, som släpptes i höstas. Varför tog det så lång tid?

– Vi vägrade ge ut skivor på den tiden och sade nej till tre bolag. Vi ville bara upplevas live, fast det finns kassettinspelningar som vi inte lyckades stoppa, säger gitarristen Lars Magnar Enoksen, i dag runexpert, galdrasångare, serietecknare och femfaldig svensk mästare i isländsk glimabrottning.

2. Hur tycker du att ni lät?

– Ganska mörkt och expressionistiskt. Vi var inte lättlyssnade direkt och passade inte riktigt in. Texterna är mest om döden och olika slags missbruk kan man säga, inga glädjeämnen precis. Men vi spelade med ohämmad övertygelse, som att ackordet man slår är det sista man någonsin ska spela – det var nog därför vi blev förband på Johnny Thunders skandalturné.

3. Vad utmärkte musikscenen i Malmö då?

– Den var framför allt experimentell och inspirerad av The Doors, Joy Division och Iggy Pops Berlinalbum. Stry i Malmö och Henrik Venant i Lund var ledande låtskrivare, men man gjorde ingen skillnad på städerna utan samarbetade bra.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.