Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Skivrecensioner

Albin Gromer: ”Album”

Albin Gromer.
Albin Gromer. Foto: Johan Bergelin
Skivrecension
4

Artist/grupp: Albin Gromer

Skivtitel: ”Album”

Skivbolag: Svenska Inspelningar/Universal

När landets hippaste nya etikett – Svenska Inspelningar – släpper sitt första album är det så klart inte vilket som helst, utan vinterns mest efterlängtade svenska debut. Vi pratar om Kaahs efterträdare, Malmös Bilal och Timbuktus protegé – Albin Gromer. Soulhipstern som knockade förra årets P 3 Guld-galapublik och snabbt fick anledning att byta skivbolag. Sedan hajpen inleddes har han turnerat med Timbuktu, hjälpt sömnlösa med sin Ikeatolkning av ”Trollmors vaggsång” och skulpterat om sin debut.

Resultatet är ett eget hjärtkirurgihörn på den svenska soul och r’n’b-kartan, långt från både Aleks och Newkid. Spelningarna med Tingsek & Vindla String Quartet samt Salem Al Fakirs gästproduktion har smittat av sig i hög stråknärvaro. Snyggast virvlar det på refrängen till ”Jag tror på dig”, men sången över regndroppssyntarna på ”För det är du” är en lika stor höjdpunkt, liksom det bultande hudlösa genombrottet ”Här inne hos mig”. Jag saknar lite mer mörker och Mash Up Internationals remix av ”Tillsammans”, men Albin Gromer går helt klart en tropisk vår och sommar till mötes och bekräftar behovet av en fet svenskspråkig soulfestival.

Bästa spår: ”Här inne hos mig”

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.