Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Skivrecensioner

Belle and Sebastian: ”Write about love”

Skivrecension
3

Skivbolag: (Rough Trade/Border)

Artist/grupp: Belle and Sebastian

Skivtitel: ”Write about love”

Under 90-talets andra hälft bevisade Belle and Sebastian att politiskt medveten musik inte måste vara högljudd, klädd i kängor och ha en knuten näven i luften. Det gick lika bra med sköra dagboksfunderingar från ett flickrum, en buss eller en park. Men från och med att bandet skrev på för Rough Trade 2003 tog den välproducerade popen aningen över – spelglädje och sound växte ibland till, nåja, soulrock.

Enda lilla skillnaden efter fyra års skivfrånvaro är att det nu återigen låter lite försiktigare.
I centrum står förstås mäster Stuart Murdoch med merparten av låtförfattandet och sin klemiga röst, med som vanligt utmärkt bistånd från Sarah Martin och Stevie Jackson. Mindre utmärkt är att Norah Jones med sin uttänkt själfulla (och trista) sång deltar på soulballaden ”Little Lou, Ugly Jack, Prophet John”. Annars är det fortsatt medryckande skör smartnesspop, med små blyga danssteg, som gäller. Det är fullständigt förtjusande.

Bästa spår: ”I want the world to stop”

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.