Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-02-22 18:34

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/skivrecensioner/dagens-skiva-bergen-ar-indieveteraner-med-popkanslan-kvar/

Skivrecensioner

Dagens skiva: Bergen är indieveteraner med popkänslan kvar

Fredrik Norberg i Bergen. Foto: Alf Arén

Med rötter i Popsicle och Broder Daniel har bandet Bergen gott om indierutin, och på sitt debutalbum gör de med mjukrocken vad Bo Kaspers Orkester gjorde med trivseljazzen.

Johanna Paulsson
Rätta artikel

Popkänslan går inte att blinka bort. Men så har ju Bergen rötterna i ett par av 90-talets tongivande svenska indieband. På andra sidan millennieskiftet har indieerans melodiösa sound samtidigt hunnit filtreras genom arvtagare som Christopher Sander och Markus Krunegård.

Det hörs när Fredrik Norberg och P-A Wikander från Popsicle gör gemensam sak med Daniel Gilbert från Broder Daniel samt folk från bland annat The Motorhomes. Säkert spelar debutplattans mitt i livet-texter på svenska in, även om Norbergs manierade sångstil lätt låter parodisk.

Bergen gör med mjukrocken vad Bo Kaspers Orkester gjort med trivseljazzen. En svag västkustbris och krämiga Neil Young-gitarrer blåser bitvis liv i ett låtmaterial med loj och lagom vuxenelegans.

Bästa spår: ”Aldrig dit igen”

 

 

Läs fler musikrecensioner av Johanna Paulsson, till exempel om en lätt vilsen återkomstplatta från [ingenting].