Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-02-18 05:24

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/skivrecensioner/dagens-skiva-carl-nielsen-med-samma-vadliga-puls-som-i-20-talsjazzen/

Skivrecensioner

Dagens skiva: Carl Nielsen med samma vådliga puls som i 20-talsjazzen

Foto: Universal Art Archive / Alamy

Carl Nielsens tre solokonserter samlas i inspelningar från jubileumsåret 2015, med tre solister som tycks känna varje fiber i musiken – och verkligen älska den.

Martin Nyström
Rätta artikel

Hundrafemtioårsjubilerandet av Nielsen i Stockholm 2015 resulterade bland annat i Sakari Oramos och Filharmonikernas världsklassiga inspelningar av symfonierna på Bis. Nu ger Daphne ut de tre solokonserterna som framfördes av Radiosymfonikerna under tre olika dirigenter samma år. Och man får samma känsla av att det är musiker som inte bara känner varenda fiber i denna musik utan också älskar den.

Malin Broman i Violinkonserten gör sig till ett lyriskt väsen, smeksam men ändå med ett skarpt bett. Anders Jonhäll i Flöjtkonserten höjer pulsen till den vådliga nivå som också drev den galna lekfullheten i 20-talets film och jazzmusik. Och Andreas Sundén gör den ryckigt impulsiva och urbana livsgnistan i Klarinettkonserten till en modern kosmopolitisk kraft som inte går att hejda.

Bästa spår: Largo – Allegro cavallerésco (Violinkonserten)

Läs fler musikrecensioner av Martin Nyström , till exempel om två lysande sammanställningar av fransk barockmusik .