Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Skivrecensioner

Dagens skiva: Hugo Ticciati tänker djärvt med självklarhet

Foto: Marco Borggreve

Med orkestern från sin festival O/Modernt plus indiska musiker skapar violinisten Hugo Ticciati en ny, stundtals framimproviserad musikalisk rymd där tystnaderna är lika viktiga som tonerna.

Med sin festival O/Modernt som går av stapeln på Confidencen varje juni har den konstnärlige ledaren Hugo Ticciati förnyat lyssnandet genom att sätta samman program som utmanar gränserna mellan olika slags musik. På detta dubbelalbum samsas han och festivalorkestern med indiska musiker som skapar en ny, stundtals framimproviserad, musikalisk rymd med kompositioner av Arvo Pärt, Peteris Vasks, John Tavener, The Beatles och den indiske ragamästaren Amjad Ali Kahn. Albumet framkallar en mycket fascinerande värld där tystnader och mellanrum är lika viktiga som det som klingar. Och som är full av laddade passager mellan det västerländska och det orientaliska. En andning som känns fullt naturlig och organisk. Det är både djärvt tänkt och förbluffande självklart.

Bästa spår: ”Raag bhairavi”

Nutida konstmusik

Arvo Pärt, The Beatles, Peteris Vasks m fl

”White light”

Hugo Ticciati, O/Modernt Chamber Orchestra m fl

(Signum Classics/Naxos)

4

 

Läs fler recensoner av Martin Nyström, till exempel om hur Bent Sørensen får sina melodiska motiv att liksom vandra fram.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.