Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Skivrecensioner

Dagens skiva: Ludovic Morlot lyfter Berlioz största mästerverk

Foto: Brandon Patoc

Innan fransmannen Ludovic Morlot lämnar chefskapet för Seattlesymfonikerna kröner han sin succéperiod där med en ljuvlig gestaltning av Berlioz ”Requiem”.

4

Klassiskt

Hector Berlioz

”Requiem”

Ludovic Morlot, Seattle Symphony Orchestra

(Seattle Symphony Media/Naxos)

 

Under många år associerades Seattlesymfonikerna framför allt med inspelningar av amerikansk orkestermusik från 1900-talet. Men det var en nisch som 2011 ersattes av en fransk modernistisk profil när den då trettioåttaårige fransmannen Ludovic Morlot tillträdde som chefdirigent. Ett byte som blev så lyckosamt att de för några veckor sedan utnämndes till ”Orchestra of the year” av tidskriften Gramophone. Nu skall emellertid Morlot lämna över chefskapet till den danske Sverigebekantingen Thomas Dausgaard redan nästa år och firar detta med en liveinspelning, gjord i finfina Benaroya Hall, av Berlioz ”Grand messe des morts” från 1837. Ett av den franska musikens största mästerverk, som sällan hörts i en sådan ljuvlig gestaltning som här.

Bästa spår: ”Lacrymosa”

Läs fler musikrecensioner av Martin Nyström, till exempel om när violinisten Baiba Skride och nye chefdirigenten Santtu-Matias Rouvali skivdebuterar med Göteborgssymfonikerna.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.