Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-02-18 05:22

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/skivrecensioner/dagens-skiva-mariam-the-believer-satter-ned-foten-i-samtiden/

Skivrecensioner

Dagens skiva: Mariam the Believer sätter ned foten i samtiden

Foto: Andreas Werliin

Framåtrörelsen hos Mariam Wallentin är tydlig även när hon nytolkar gamla låtar med stråkensemble – samt gör en ny popballad mot fond av smältande polarisar.

Alexandra Sundqvist
Rätta artikel

Mariam the Believers besjälade popmusik kretsar kring rörelse, inre såväl som yttre, känslomässig såväl som musikalisk. I Mariam Wallentins sololåtar blandas råa, små känslor med livets förgänglighet – och därmed alltings upphöjdhet. I mer än tio år har hon rört sig fritt mellan frijazzstorband och vild trumsång och samtidigt utformat sitt soloprojekt Mariam the Believer till en hemvist för eterisk popmusik.

Rörelsen är även en förutsättning för nya ep:n, vilken består av nyinspelningar av tidigare släppta låtar med en formstark stråkensemble. Det kan låta paradoxalt att det finns en framåtrörelse i att återvända till gammalt material, men med ”String variations” visar Mariam att det är fullt möjligt. Låtarna transformeras till någonting nytt, varmare och mjukare. Medan den nyskrivna popballaden ”Love makes us better”, om att älska med smältande polarisar som fond, sätter ned foten rakt i samtiden.

Bästa spår: ”Love makes us better”

Läs fler musikrecensioner av Alexandra Sundqvist , till exempel om dodies öppenhjärtiga dagbokspop .