Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-01-19 21:51

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/skivrecensioner/dagens-skiva-mono-mind-visar-per-gessle-i-en-bekant-lekstuga/

Skivrecensioner

Dagens skiva: Mono Mind visar Per Gessle i en bekant lekstuga

Mono Mind.
Mono Mind. Foto: privat

Det är långt ifrån första gången Per Gessle vill göra elektronisk samtidspop, även om han nu har skapat ett låtsasband också, men experimentviljan imponerar mer än själva musiken.

Nils Hansson
Rätta artikel

Man kanske ska tona ner graden av överraskning. Visst är det otippat att Per Gessle har uppfunnit ett låtsasband att hitta på elektronisk danspop åt, komplett med biografier och animerat utseende, men rent musikaliskt har han varit i närheten förr. Inte minst på solohitten ”Silly really” 2008, det mest obesvärat syntdansanta han har gjort. Men även Roxettes finalalbum 2016 präglades av digitalförsök med dansrytmer och röstförvrängning.

Det här går att se som bara ännu ett steg åt samma håll, med Helena Josefsson som en diskretare Marie Fredriksson och Gessle själv helt uppspelt över alla möjligheter att förändra sin röst. Sättet att skriva popmusik är ändå förankrat i samma gamla Gesslevärld, och lekfullheten leder i princip aldrig fram till någon särskild laddning. Men för viljan att experimentera förtjänar han allt beröm.

Bästa spår: "Couldn’t believe my luck”

Läs fler musikrecensioner av Nils Hansson, till exempel om hur Van Morrison fortfarande kan hitta tillbaks till rollen som musikalisk mystiker.