Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Skivrecensioner

Dagens skiva: Sebastian Fagerlunds nyskrivna orkesterverk kan förflytta berg

Foto: Sirpa Räihä/HS

Finländaren Sebastian Fagerlund imponerar med sina nykomponerade orkesterverk. En virtuos klangmakare, skriver DN:s Martin Nyström.

4

Nutida klassiskt

Sebastian Fagerlund

”Drifts; Stonework; Transit”

Hannu Lintu, Ismo Eskelinen och Finska radions symfoniorkester

(Bis/Naxos)

Den finska tonsättaren Sebastian Fagerlund är i dag en av Nordens hetaste. Inte bara för sin opera ”Höstsonaten” som förra året väckte internationell genklang (spelas i Stockholm under Östersjöfestivalen i år) utan även för sin orkestermusik. 

Som den fantastiska fagottkonserten ”Mana” som spelats in på Bis och som BBC Music nyligen utsåg till förra årets bästa konsertskiva. Nu kommer ett album med tre andra relativt nykomponerade orkesterverk som är minst lika spännande: ”Transit”, ”Drifts” och ”Stonework”.

De två senare är en del av en trilogi som fullbordas i  Amsterdams konserthus Concertgebouw nu i april med verket ”Water Atlas”. Och där Fagerlund visar vilken virtuos klangmakare han är. Med en rytmkänsla som kan förflytta berg.

Bästa spår: ”Drifts” 

Läs fler recensioner av Martin Nyström, bland annat om de två jätteboxarna till minne av 100-årsdagen av Claude Debussys död.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.