Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Skivrecensioner

Dagens skiva: Strängen gör en hyllning till oviljan att kuvas

Foto: Johan Forsberg

Efter The Hellacopters och Dundertåget hann Robert ”Strängen” Dahlqvist skapa ett eget album, med en rak och rå storstadston – lite som om Kenta frontat Thin Lizzy.

4

Rock
Strängen
“Rock på svenska” (Wild Kingdom/Sound Pollution)

Robert ”Strängen” Dahlqvist var gitarrist och låtskrivare, han spelade bland annat med The Hellacopters och släppte den alldeles utmärkta skivan ”Skaffa ny frisyr” med bandet Dundertåget. ”Rock på svenska” är en postum skiva – Strängen gick bort 2017 – men känns ändå helt och hållet som ett riktigt, levande album. Personligare än ”Skaffa ny frisyr”, men lika rak och rå. Istället för nutidssatir är ”Rock på svenska” en ärlig uppgörelse med uppväxten, livet och framtiden. Strängen sjunger med en utpräglad storstadston, lite som om Kenta frontat Thin Lizzy. Särskilt ”E de OK” skulle kunna vara sin generations ”Just i dag är jag stark”: en hejaramsa för födda förlorare, ett anthem för underdogs, en hyllning till oviljan att kuvas och till att i stället välja ett liv med skönhet, skapande och vänskap, trots allt.

Bästa spår: ”Bangatan”

Läs fler musikrecensioner av Elin Unnes, till exempel om Marissa Nadlers genuint nattliga singer/songwriter-musik.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.