Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Skivrecensioner

Dagens skiva: Susanna Risberg häller ner allt i sin nya skiva

Susanna Risberg
Susanna Risberg Foto: David Llanos Saavedra

Hos jazzgitarristen Susanna Risberg sitter det vilda i det sofistikerade, och hennes släktskap med rocken hörs bland annat i hur när sina känslor hon låter.

4

Jazz

Susanna Risberg

”Vilddjur”

(EhMM/Plugged)

 

En av landets intressantaste jazzgitarrister i dag heter Susanna Risberg. Jag har tidigare sett henne spela mer eller mindre jazzrock på Kulturhuset, men också då hördes det hur hemma hon är med till exempel bebop. Två av hennes favoritkompositörer är för övrigt Billy Strayhorn och Dmitrij Sjostakovitj. Och första husguden var enligt uppgift Jimi Hendrix. Allt det där och mer än så – en utbildning vid Berklee, bland annat – häller hon ner i nya skivan. Hon kallar den ”Vilddjur”, men det ska alltså inte tolkas enkelspårigt. Många gånger sitter det vilda i det sofistikerade, liksom styrkan i det väl avväga och sammansatta. Särskilt slår det mig att hon låter som om hon låg nära sina känslor, trots all uppenbar kunskap. Kanske har hon i den meningen även funnit rocken – i jazzen.

Bästa spår: ”Vilddjur”

Läs fler recensioner av Johannes Cornell, till exempel om hur Esbjörn Svensson Trio fångats på sin absoluta topp.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.