Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-01-24 05:39

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/skivrecensioner/dagens-skiva-the-delines-ger-lysande-liv-at-miserabla-oden/

Skivrecensioner

Dagens skiva: The Delines ger lysande liv åt miserabla öden

The Delines.
The Delines. Foto: Jason Quigley

Willy Vlautin övergav rollen som sångare i Richmond Fontaine och blev låtskrivare åt Amy Boone i The Delines, och allt blev bara bättre av det. Förutom de miserabla liv som skildras.

Po Tidholm
Rätta artikel

Willy Vlautin har en unik blick för – och medkänsla med – hårt kämpande människor. Under drygt tjugo år ledde han bandet Richmond Fontaine och inledde parallellt en karriär som hyllad romanförfattare. Oviljan i att stå i centrum fick honom till slut att lägga ned bandet och istället bli låtskrivare och musiker i projektet The Delines. Och faktum är att Amy Boone, som nu sjunger hans berättelser om människorna på marginalen, gör det ännu bättre.

Musiken är dessutom uppdaterad, från släpig indiefolk till en stadigare countrysoul med vacker steelgitarr och Stax-blås. Det är en varm och ömsint musik, helt kongenial med de kärnfulla och bildskapande texter han skrivit. På bara några rader etablerar han nya karaktärer och ger dem liv. Fast ofta rätt miserabla sådana. En lysande start på musikåret.

Bästa spår: ”Let’s be us again”, ”Eddie & Polly”

Läs fler musikrecensioner av Po Tidholm, till exempel om den osannolika konsekvensen hos Hiss Golden Messenger.