Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Skivrecensioner

Dagens skiva: Unknown Mortal Orchestra vill skildra hela världen men förlorar sin personlighet

Ruban Nielson har klättrat uppför källartrapporna och gett sig in i en mängd nya samarbeten, men tappat en del av sin personlighet på vägen.
Ruban Nielson har klättrat uppför källartrapporna och gett sig in i en mängd nya samarbeten, men tappat en del av sin personlighet på vägen. Foto: Neil Krug

I stället för att lämna ut sina närmaste har Ruban Nielson och hans Unknown Mortal Orchestra gett sig ut i världen och refererar nu till allt från antik filosofi till science fiction.

3

Pop

Unknown Mortal Orchestra

“Sex & food”

(Jagjaguwar/Playground)

Portland-boende indiemannen Ruban Nielson och hans Unknown Mortal Orchestra aktualiserar den eviga frågan om huruvida en måste tycka om upphovsmannen för att uppskatta verket. En trasslig uppväxt med en missbrukande far på Nya Zeeland, där fördomarna mot människor med – som Nielson – polynesiskt påbrå är starka, är försonande.

Men ett vuxenliv som kantats av eget experimenterande med droger, bråk med den kreativa partnern tillika brodern Kory och kaotiska hemmaförhållanden, får även den öppensinnade att fundera på om Nielson inte helt enkelt bara är en vanlig skitstövel.

Inför släppet av ”Sex & food” har han åtminstone delvis lämnat den källare som syntes på omslaget till föregångaren från 2015. Där, hemma i huset med frun och de två barnen en våning ovanför, brukade han skriva och spela in all sin musik.

Eftersom han (självklart) har en komplicerad dygnsrytm jobbar han bäst på natten, när familjen sover. Att rekrytera en mycket yngre, inneboende älskarinna som också gillade att vara vaken sent visade sig vara receptet på den totala drömtillvaron.

Skivrecension: ”Multi-love” av Unknown Mortal Orchestra 

När hon sedan blev rejält upprörd över att ha fått en hel skiva och påföljande grovt utlämnade intervjuer tillägnade sig verkade Nielson bli närmast chockad. Kanske hade han aldrig förr mött en person som sa nej till att låta det manliga geniet komma i första hand.

Polygamisteposet ”Multi-love”, späckad med discoinfluenser och texter av intim dagbokskaraktär, var förvisso en triumf för hans ego. Men den innebar också att den verklige mannen bakom musiken blev tvungen att omvärdera sin process.

Tre år senare har han således klättrat uppför källartrapporna. ”Sex & food” har blivit till i bland annat Mexico City, Reykjavik, Seoul och Hanoi och med hjälp av fler samarbetspartners än tidigare. Den har också mycket riktigt en såväl soundmässigt som tematiskt vidare blick på världen än föregångaren.

Låt inte den enkla titeln lura dig. Detta är ett album som genom att referera till såväl antik filosofi som science fiction behandlar politisk depression när den är som djupast. Jimi Hendrix-blinkande singeln ”American guilt” spelades in på plats i Vietnam, med monsunregnen dundrande utanför. Ljuvliga funkballaden ”Everyone acts crazy nowadays” spår livets, kanske hela mänsklighetens, slut. Idén om apokalypsen tycks aldrig långt borta.

Konsertrecension: Unknown Mortal Orchestra och Jaakko Eino Kalevi på Debaser 

Desto mer avlägsen är dock upphovsmannen själv. Det blottande av ett vilt känsloliv som gjorde ”Multi-love” så spekulativ men också gripande är nu ersatt av en svepande generell hållning. Kanske på grund av hänsyn, eller av hybris.

Oavsett vilket har Ruban Nielson verkligen gjort ett ambitiöst försök att behålla essensen av ett fungerande uttryck, och samtidigt dämpa sin egen dominanta själsliga närvaro. Till slut kvarstår dock faktumet att lite vem som helst kan skriva låtar om problemet med internet, i alla fall så här. 

”Sex & food” vill handla om de stora frågorna, hela världen. Men i den ansatsen har också något av Unknown Mortal Orchestras personlighet gått förlorad.

Bästa spår: ”Everyone acts crazy nowadays” 

Läs fler recensioner av Sara Martinsson, bland annat om Jacob Banks retrofärgade soul.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.