Dagens skiva: William Soovik i brytpunkt mellan rock och jazz - DN.SE
Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Skivrecensioner

Dagens skiva: William Soovik hittar en skön brytpunkt mellan rock och jazz

Foto: John Cronin/DublinJazzPhotography

Göteborgstrummisen William Sooviks sällsamma blandning av frijazz, rock, vemod och ös är knappast kalkylerad, men känns desto mer genuin. Och hans band är utmärkt.

4

Jazz

William Soovik Grand Finale

”Rustik musik”

(Abrovinsch)

Den Göteborgsbaserade trummisen och bandledaren William Soovik beskriver själv den period av ”sällan skådad gigtorka, jazzångest och rastlöshet” som föranledde den här plattan. Ingen dum utgångspunkt, kanske. Åtminstone är ju kreativitet något av ett mysterium i sig, och Sooviks sällsamma blandning av frijazz, rock, vemod och ös är knappast något man kalkylerar fram. 

Just den känslan av genuinitet – möjligen är den helt enkelt ärlighet – förefaller vara musikens innersta motor. Soovik väjer varken för det storslagna eller det lilla anslaget, och han har ett utmärkt band för att uttolka alltihop. Malin Wättring på saxofoner och klarinett, inte minst. Men också hans eget trumspel är närvarande och angeläget, i dess sköna brytpunkt mellan ett rockigt sound och jazzbaserad teknik.

Bästa spår: ”First best”

Läs fler musikrecensioner av Johannes Cornell, till exempel om John Coltranes outgivna album från 1963.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.