Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-17 03:41 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/skivrecensioner/darya-manskensorkestern-uusi-atlantis-det-nya-atlantis/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Skivrecensioner

Darya & Månskensorkestern: Uusi Atlantis – Det nya Atlantis

Det här är orkestern som fått stockholmare att börja dansa finsk tango de senaste åren.

4

FINSK TANGO
Darya & Månskensorkestern 
”Uusi Atlantis – Det nya Atlantis”
(Dubious/Klangbox)

På nya albumet har versioner av kända finska tangolåtar ersatts av ett eget material i liknande retroanda. Musiken är färgad österifrån av romsk musik och drar också åt exotica och surfrock i dynamiskt eleganta arr, som i ”Daugavan joutsen” och ”Colombia”.

Orkestern navigerar träffsäkert mellan gråa vemodiga toner av olycklig kärlek, ensamhet och oförlösta liv. Det finns mycket av musikalisk berättarlust och suggestiva filmiskt skira passager.

Tonsättningen av den finske poeten Aaro Hellaakoskis dikt ”Tuhlaajat” visar vägen i vemodets marker. Det finska språkets melodi blir som ett instrument när de illustrerar ”när den fattige slösar sjunger himlen”.

Bästa spår: ”Daugavan joutsen”, ”Colombia”

© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.