Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Skivrecensioner

Duvchi: ”With the world”

Hos Duvchi blir varje låt en egen värld

Pop
5

Duvchi

”With the world”. (One Duv/Sony)

Sångaren, låtskrivaren och producenten Jens ”Duvchi” Duvsjö har sedan sin sensationella debutsingel ”Turtleduvs” från 2011 väntat så länge med att ge ut ett album att man nästan trodde att det aldrig skulle ske. Men nu är skivan här och den är precis så bra som man knappt vågat drömma om.

Duvchi har ett unikt uttryck, en blandning av modern R&B, klassiskt pophantverk och poetiskt ljudskulpterande. Det låter som om The-Dream blivit djupt inspirerad av The Zombies softrockalbum ”Odessey and oracle”, men framförallt låter det väldigt eget.

”With the world” består av rika, mångfasetterade kärlekslåtar som hela tiden befinner sig lite vid sidan om den stora popmotorvägen utan att vara koketterande alternativa.

Här finns bara en strävan efter att skapa skönhet och låta varje låt bli en egen liten värld. Kendal Johansson, Sum Comfort och ett par andra producenter har hjälpt till på vissa spår, och Loreen förgyller refrängen i ”Fire blue”, men det råder ingen tvekan om att detta är Duvchis vision.

Det är musik som är självklar och överrumplande på samma gång. Låtarna är så fulla av vackra detaljer att man inte kan lyssna sig trött på dem. Duvchis autotunemarinerade sång – han låter cool och mjuk på samma gång – är den slutgiltiga personliga prägeln. Ett debutalbum som kan bli en modern klassiker.

Bästa spår: ”Unfamiliar love”

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.