Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Skivrecensioner

Fibes, Oh Fibes!: ”1987”

Foto: Kalle Gustafsson
Snyggt och säkert, Fibes!
Skivrecension
3

Skivbolag: (Universal)

Artist/grupp: Fibes, Oh Fibes!

Skivtitel: ”1987”

I och med sitt andra album, ”Emotional” från 2006, började göteborgska Fibes, Oh Fibes! mer målmedvetet att deklarera kärleken till välproducerad soulpop. Man hade blivit funkigare, luftigare och skarpare, det doftade långt mer slick cocktailterrass i utkanterna av en amerikansk metropol nära havet, än en replokal i, säg, Majorna.

Förvandlingen gentemot debuten var kanske inte fundamental, det handlade snarare om att städa ut och koncentrera sig. Första skivan ”Still fresh” (2004) hade ett berömvärt – och säkert ärligt – engagemang och en bubblande energi, men den drunknade ofta i något som lät lite för likt tusen röjiga rockband runt världen som flörtade med stompigt soulblås och själfull sång. Det kunde te sig aningen osäkert, som om gruppen ville nå in i för många läger samtidigt. Var man på riktigt illvilligt humör kunde man för fem år sedan peka på paralleller mellan Fibes, Oh Fibes! och hatade The Commitments.

Med nya ”1987” finns inga tvivel kvar. Fibes, Oh Fibes! är framme vid målet. Att Christian Olsson (låtskrivare, sångare, pianist, och ganska mycket mer i Fibes Oh Fibes! – det tarvar läsglasögon för att hitta de andra medlemmarna i skivkonvolutet) hela tiden har varit på väg hit, till de bredaste penseldragen av blåögd soulpop, känns så här med facit i öronen som självklart. ”1987” låter stort, snyggt, svulstigt – och oerhört säkert. Produktionen (där gruppmedlemmen Mathias Nilsson och Petter och Pontus Winnberg haft betydande roller) är ypperlig.

Samtidigt har Christian Olsson, som sjöng bra redan från start, vuxit ut till en sångare som det spontant är svårt att hitta jämförelser med i riket. I Olssons stämband bor ett djup, en kraft och tonträff som är livsviktig för den här musiken, det är en röst som förmår hålla jämna steg med den framvällande ljudvågen runt omkring, utan att för den delen tappa i känslighet. Och ingen på den här sidan Atlanten sjunger ”Haaallywood” mer självsäkert än Olsson.

Titeln ”1987” ska enligt pressuppgifter vara en hyllning till ”det bästa popåret”. Men den här gruppen har rötter som slingrar sig både längre bakåt och framåt än så – från Hall & Oates, Elton John, Bee Gees och Luther Vandross, hela vägen fram till dagens Scissor Sisters och Mika.

Det kanske inte är unikt, det unika är att Fibes, Oh Fibes! är bättre.

Möjligen kommer det att gnällas här och där att Fibes, Oh! Fibes låter för amerikanska för sitt ursprung, att de är för polerade. Att deras främsta ambition är att ligga helt rätt i fashionland. Det kommer pekas med snusfläckiga rockfingrar på Christians Olsson modellposerande med plutande läppar, tidsenlig tangorabatt och uppkammade lugg, och man kommer att grymta något i stil med ”retrospekulation!” om gästerna Kim Wilde, Björn Skifs och Martin Kemp.

Men låter man fördomarna vila i 36 minuter och 42 sekunder upptäcker man att Fibes, Oh Fibes! äntligen har hittat sin ungdoms kärlek och manifesterat föreningen i ett färgsprakande musikaliskt bröllop. Och det ska alla vi andra glädjas åt.

Bästa spår: ”Silly lover”

Namnet är taget från ett trumset

Bandnamnet Fibes, Oh Fibes! är en hyllning till ett älskat trumset av märket Fibes som gruppen hade i ett tidigt skede. Fibes Drum Company bildades 1966 av trumslagaren Bob Grauso och ingenjören John Morena, vilka kombinerade orden ”vibes” (trumljudet) och ”fiberglass” – materialet i de aktuella trummornas sarg.
Fibes såldes sedermera till gitarrtillverkaren Martin, som dock lade ner trumsektionen.
Efter flera år i träda återuppstod Fibes för två år sedan.
Märket har använts av stjärntrummisar som Buddy Rich och Billy Cobham – och förstås av Fibes, Oh Fibes!.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.