Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Skivrecensioner

Grigorij Sokolov: ”The Salzburg recital”

Klassiskt
5

Grigorij Sokolov
”The Salzburg recital”. (Deutsche Grammophon/Universal)

När man läser Tomas Tranströmer kan det kännas som att man upphör att andas när man helt överlämnar sig åt dikten. Som vore den själv ett enda andetag. En liknande upplevelse får jag när jag hör den ryske pianofantomen Grigorij Sokolov spela två av WA Mozarts sonater, Frédéric Chopins tjugofyra preludier och ett knippe extranummer av bland and­ra Alexander Skrjabin på en nyutgiven liveinspelning från Salzburg.

Ofattbart sammanhållna tolkningar som aldrig behöver snappa ny luft eller hämta mer energi så länge musiken pågår. Och som i den sällsamt vida rymden i preludiet i Dess-dur frammanar hur det låter när man, som hos Tranströmer, ­vaken i mörkret hör ”stjärnbilderna stampa i sina spiltor”.

Bästa spår: Piano Sonata in F Major K 332

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.