Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Skivrecensioner

Horseface: Jääkausi

Svenska rockband som sjunger på finska finns det inte för många.

4

ROCK
Horseface
”Jääkausi”
(Diskret Förlag)

Men efter att Pascal-besläktade Nej! i fjol visade hur kongenialt en barsk kvinnlig sångstämma på finska går ihop med tvär, trubbig postpunk demonstrerar Umeåkvartetten Horseface hur självklart det också kan bli om en mer stillsam, liksom förströdd postpunk paras med svalt distanserad kvinnlig sång. Där det finska språksoundet ger en helt annan karaktär än svenska eller engelska, däremot hamnar ett japanskt band som Buffalo Daughter nära – om de spelade muntert nedtonade covers på Talking Heads eller The Slits, kantigt funkigt på ett liksom småpratande vis.

Krautrock och afrobeat finns också i mixen, liksom en fiol och diverse samplade underligheter. Världsvant eklektiskt som om det var den enklaste sak i världen.

Bästa spår: ”Silta romahtaa”, ”No niin, jä ä kausi”

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.